Mbo niveau 1

#1

Start een mbo-opleiding op het niveau dat bij jou past!

Wij leggen je graag uit wat mbo-niveau 1 betekent en wat je ermee kan. Lees verder en leer meer over toelatingseisen, duur en de verschillende soorten opleidingen.

Wat is mbo 1?

Heb je geen diploma van een vooropleiding, maar wil je graag studeren? Dat geen probleem! Met een mbo 1 opleiding heb jij de kans om je schoolcarrière nieuw leven in te blazen. Mbo-opleidingen op niveau 1, ook wel entreeopleidingen genoemd, leiden je voornamelijk op tot baan als assistent. Een mbo-niveau 1 opleiding is bedoeld voor studenten die niet voldoen aan de wettelijke instroomeisen voor een mbo-opleiding op niveau 2.

De opleiding bereidt je voor op de arbeidsmarkt en leert je hoe het is om te werken in een bedrijf of instelling. Je leert plannen, afspraken maken en hoe je met collega’s en klanten om moet gaan. Mbo 1 opleidingen hebben veel structuur en je krijgt veel persoonlijke aandacht en begeleiding. Na het behalen van je diploma kan je onder toezicht eenvoudige, uitvoerende werkzaamheden verrichten.

Toelatingseisen van een mbo 1 opleiding

Voor het starten van een mbo-opleiding 2, 3 of 4 heb je een diploma nodig. Voor een mbo 1 opleiding hoeft dat niet. De enige toelatingseis voor het volgen van een mbo-opleiding op niveau 1 is dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn.

Heb je al een mbo-niveau 1 diploma? Dan kan je direct starten met een mbo-niveau 2 opleiding!

Ga naar mbo 2

Duur en afronding

Mbo 1 opleidingen duren tussen de 9 en 12 maanden en je behaalt hiermee een erkend mbo-niveau 1 diploma.

Wat kan je met een MBO 1 diploma?

Met dit diploma ga je voornamelijk aan de slag als assistent. Je voert dan onder toezicht eenvoudige, uitvoerende werkzaamheden uit en zorgt dat de mensen om je heen zo goed mogelijk hun werk kunnen uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met de opleiding mbo Zorghulp. Met dit diploma kun je in verschillende sectoren aan de slag.

Heb je dit diploma al of wil je nog meer leren? Dan kan je er ook voor kiezen om na het behalen van een mbo 1 diploma te starten met een mbo-opleiding op niveau 2. Hiermee vergroot je de kans op een leuke baan die echt bij jou past! Ook krijg je meer vrijheden en verantwoordelijkheden.

MBO 2, 3 en 4

Een mbo 1 opleiding is vooral bedoeld voor mensen die nog geen diploma hebben. Het is dus niet verplicht om met een mbo 1 opleiding te beginnen. Als je aan de toelatingseisen voldoet, kan je ook beginnen met een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4. 

Om te beginnen aan een mbo-niveau 2 opleiding, heb je een vmbo-diploma nodig in de basisberoepsgerichte leerweg. Een mbo-niveau 1 diploma is ook voldoende.

Om te mogen starten met een mbo-niveau 3 opleiding of mbo-niveau 4 opleiding, geldt de toegangseis dat je minimaal moet beschikken over een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg.

Als je beschikt over een overgangsbewijs van klas 3 naar 4, dan mag je ook al beginnen aan een mbo 2, 3, of 4 opleiding. 

Na het behalen van je mbo 4 diploma is het mogelijk om verder te studeren op hbo-niveau.

MBO Toelatingstoets

Wanneer je niet voldoet aan de vooropleidingseis van een volledig mbo 2, 3 of 4 opleiding, kan je deelnemen aan de MBO Toelatingstoets.

Door middel van deze toets wordt vastgesteld of je een reële kans hebt om de mbo-opleiding succesvol af te ronden. Met deze toets worden je taal-, reken- en leesvaardigheden getoetst. Je hoeft je op geen enkele manier voor te bereiden.

Bekijk de MBO Toelatingstoets

Onze MBO-opleidingen

Ben je benieuwd naar alleen de volledige mbo-opleidingen van NTI? Kijk dan eens naar de volgende erkende opleidingen: 

Mbo2

Mbo 3

Alle volledige mbo 3 opleidingen

Mbo 4

alle volledige mbo 4 opleidingen

MBO Keuzedelen

Als je (nog) niet beschikt over een mbo-diploma, maar je je toch wilt verdiepen in een bepaalde beroepsvaardigheid, dan kan je ook een keuzedeel volgen. Keuzedelen zijn onderdeel van een erkende mbo-opleiding maar kun je ook los volgen. Een mbo-keuzedeel is ideaal als jij je in korte tijd wilt bijscholen in een bepaalde beroepsvaardigheid of je CV wilt versterken. Na afronding ontvang je een officieel erkend mbo-certificaat. 

Bekijk alle mbo keuzedelen

Gratis beroepskeuzetest

Ben jij er nog niet helemaal uit en kan je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Met onze gratis beroepskeuzetest ontdek je welke beroepen en bijbehorende opleidingen goed bij jou passen. Start de test en ontvang het resultaat binnen 10 minuten!

Doe de test

Doe een proefles

Ben jij al benieuwd of één van deze opleidingen bij je past? Vraag dan nu een gratis proefles aan, om te ontdekken of de opleiding je bevalt.

Doe een proefles

Alle MBO-opleidingen

Ben jij benieuwd naar het grote aanbod mbo-opleidingen van NTI? Ontdek snel het totale aanbod van NTI! Wil je eerst meer weten over de verschillende soorten mbo-opleidingen, zoals keuzedelen, basisopleidingen en losse modules? Meer hierover lees je hier.

Alle MBO-opleidingen

Je studeert volgens de derde leerweg

NTI biedt de mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij, die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen. Reguliere mbo-scholen, zoals het ROC, bieden hun mbo-opleidingen vaak in twee varianten aan: BOL- en BBL-opleidingen. Bij BOL- en BBL-opleidingen ben je verplicht om 200 tot 700 uur per jaar op school te zitten. Wanneer je een gezin hebt en/of werkt, is dit vaak niet mogelijk. Een mbo-opleiding via de derde leerweg is dezelfde mbo-opleiding, maar daar zonder de urennorm van BOL- en BBL-opleidingen. Ideaal voor jou!

Direct inschrijven