Studeren met een functiebeperking?

#1

We denken graag mee

Heb jij een functiebeperking, zoals dyslexie of ADHD? Dan kan studeren extra tijd en moeite kosten. Geen zorgen, bij NTI zoeken we graag naar een passende oplossing voor je.

Studeren met een functiebeperking kan best een uitdaging zijn. Heb je bijvoorbeeld dyslexie, ADHD of ben je slechthorend of slechtziend? Dan kosten sommige dingen gewoon meer tijd of energie. Ook heb je soms extra voorzieningen nodig. Dan is het goed om te weten dat er bij NTI veel mogelijk is om jou daarbij te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld extra tijd krijgen bij het examen, of examen doen op een manier die beter bij je past. Zo wordt studeren met een beperking een stuk makkelijker!

Wil je studeren bij NTI en heb je een ondersteuningsbehoefte? Laat dit dan weten aan onze studieadviseurs voordat je je aanmeldt voor een opleiding, zodat we vooraf samen kunnen kijken naar een oplossing. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende situaties. Staat jouw situatie er niet bij? Geen nood! In overleg vinden we bijna altijd wel een oplossing.

Flexibel studeren®

Met FlexibelStuderen® van NTI richt je je studie in zoals jíj dat prettig vindt. Je hoeft niet te reizen, maar studeert in je eigen omgeving en op jouw moment. Ook je tempo bepaal je zelf. Zo kun je de opleiding helemaal afstemmen op je eigen wensen en behoeften.

Bovendien kun je bij veel opleidingen iedere werkdag digitaal examen doen op een groot aantal locaties. Kies gewoon het moment dat jou goed uitkomt en een locatie die voor jou goed bereikbaar en toegankelijk is. Check de mogelijkheden bij jouw opleiding.

Studeren met dyslexie

Mensen met dyslexie hebben o.a. moeite met lezen en spellen. Dit komt doordat lees- en spellingvaardigheden niet zijn geautomatiseerd. Het lezen en beantwoorden van examenvragen kost daardoor meer tijd. Ook concentratieproblemen komen voor. Heb jij dyslexie, dan kun je meer tijd krijgen voor je examen.

Studeren met dyscalculie

Dyscalculie is een rekenstoornis. Mensen met dyscalculie hebben vaak moeite met het herkennen en onthouden van getallen, of met het maken van (eenvoudige) sommen en berekeningen. Zij moeten sommen en getallen dan ook extra aandachtig lezen en hier langer over nadenken. Wanneer je dyscalculie hebt, kun je daarom extra tijd krijgen voor het examen.

Studeren met een visuele beperking

Er zijn verschillende visuele beperkingen. Mensen met een visuele beperking zien minder of zelfs helemaal niets. Ook kan kijken heel vermoeiend zijn, of kunnen er andere klachten ontstaan, zoals hoofdpijn.

Ben je slechtziend of blind, dan kun je bij NTI in de meeste gevallen je examen ook mondeling afleggen in plaats van schriftelijk. Per examen wordt individueel gekeken of en hoe dit mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan mondeling op locatie of via een online meeting. Bespreek dit vóórdat je start met de opleiding met een studieadviseur. Dan weet precies wat je kunt verwachten van de examens. Geef het ook aan bij je mentor zodat je de beste begeleiding krijgt tijdens je studie.

Studeren met een auditieve beperking

Ben je slechthorend, doof of heb je een andere beperking waardoor je minder goed hoort? Dan is er de mogelijkheid om een zogeheten ‘’Dos’’ (Doven en Slechthorenden) variant voor je examen aan te vragen.

Studeren met een stoornis

Stoornissen zoals ADD of ADHD kunnen het lastig maken om je te focussen op je examen. Als het nodig is, kun je daarom gebruikmaken van een door jou meegenomen (niet-elektronische) geluidsdempende koptelefoon en/of oogkleppen. Zo ervaar je minder prikkels en kan je je beter concentreren op het examen. Daarnaast kan een examen met extra tijd aangevraagd worden.

Studeren met een lichamelijke beperking of handicap

De meeste leslocaties en examenlocaties zijn goed toegankelijk met een rolstoel. Dit staat van tevoren vaak duidelijk aangegeven. Twijfel je of een leslocatie goed toegankelijk is? Neem dan voor inschrijving contact op met onze studieadviseurs. Wil je meer weten over de toegankelijkheid van een examenlocatie? Overleg dan voor het boeken van je examen even met je mentor.

Hoe geef ik mijn functiebeperking door?

Ga jij studeren met een functiebeperking en wil je extra tijd aanvragen voor je examen, of gebruikmaken van aparte voorzieningen? Geef dit dan vóór inschrijving door aan onze studieadviseurs. Zo weet je waar je aan toe bent voor het starten van je opleiding en kom je niet voor verrassingen te staan. Verder dien je dit voor het maken van aangepaste vormen van examens door te geven tijdens je opleiding aan je mentor.

Welke stappen je neemt voor het aanvragen van extra tijd, hulpmiddelen, aangepaste apparatuur en aangepaste examen lees je hiernaast.

 

Extra tijd

Als je een examen met extra tijd wilt maken, onderneem je de volgende stappen:
  1. Bel of mail het mentoraat met het verzoek een examen met extra tijd te willen maken. Benoem hierbij het modulenummer van het examen. Deze zie je in je studieoverzicht links naast de naam van het examen.
  2. Geef minimaal vier data door die jou schikken. Geef hierbij ook voor jou geschikte tijdvakken door.
  3. Zorg dat je een dyslexieverklaring/medische verklaring toevoegt.

Het mentoraat zal vervolgens contact opnemen met het Examenbureau die voor jou het examen met extra tijd zullen inboeken. Zodra het examen is ingeboekt, krijg je hier bericht van. Let op: je dient deze handelingen uit te voeren voor elk examen dat je met extra tijd zou willen maken. Het is niet mogelijk om een regulier ingeboekt examen achteraf aan te passen naar een examen met extra tijd.

Hulpmiddelen

Als je hulpmiddelen bij een examen nodig hebt, onderneem je de volgende stappen:
  1. Bel of mail het mentoraat met het verzoek een examen met hulpmiddelen te willen maken. Benoem hierbij het modulenummer van het examen. Deze zie je in je studieoverzicht links naast de naam van het examen.
  2. Zorg dat je een medische verklaring toevoegt.

Het mentoraat zal vervolgens contact opnemen met het Examenbureau die aan het testcenter doorgeeft dat je gebruik maakt van hulpmiddelen bij het examen. Let op: je dient deze handelingen uit te voeren voor elk examen. Daarnaast is niet elk hulpmiddel toegestaan.

Aangepaste apparatuur/software voor blinden of slechtzienden

Bij de testcenters van Lamark is het helaas niet mogelijk om gebruik te maken van eigen apparatuur/software. Bij digitale NTI examens bieden wij (indien er een medische verklaring is waaruit blijkt dat dit nodig is) de mogelijkheid om je examens mondeling af te leggen met een examinator.

Er is hierbij een uitzondering voor de centrale examens van Facet (voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen), bij deze examens kunnen wij de bovenstaande oplossing niet aanbieden gezien deze via het systeem van Facet worden afgenomen. Wél bieden wij de mogelijkheid tot verklanking van het examen. De examens worden in de omgeving van Facet gemaakt, hierin zit ook een vergrootfunctie.

Je kan de examens met extra hulpmiddelen aanvragen via je studiebegeleiders. Ons advies is dat je dit ruim op tijd doet. Wij ontvangen graag minimaal 4 weken van tevoren bericht over wanneer je examen wil maken.

Aangepaste examens voor doven en slechthorenden

Voor doven of slechthorenden kunnen Dos-varianten aangevraagd worden voor examens waar geluid in voorkomt, zodat er ondertiteling toegevoegd kan worden. Dit geef je door aan je studiebegeleiders zodra je het examen hebt geboekt. 


Het is ook mogelijk om een (erkende) doventolk in te schakelen. Deze tolk kan ondersteuning bieden bij het luisteren, spreken en voeren van gesprekken tijdens een mondeling examen Nederlands. De tolk moet zijn geregistreerd bij de Stichting Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (Stichting RTG). Als je hiervan gebruik wilt maken, informeer dan je studiebegeleiders over de tolk die je meeneemt, voordat je aan het examen deelneemt. De kosten voor de tolk zijn voor rekening van de examenkandidaat. Let op: Zorg ervoor dat je dit minimaal 2 weken voor het examen verzoeken doorgeeft. Zij zorgen er dan voor dat het Examenbureau dit op tijd kan aangeven bij het testcenter.

Een officiële verklaring is verplicht

Om recht te hebben op extra tijd of voorzieningen, geldt in alle gevallen dat een officiële (medische) verklaring verplicht is.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

Staat jouw situatie hier niet bij? Of wil je graag bespreken wat er in jouw geval mogelijk is? Neem dan even contact op met onze studieadviseurs. We helpen je graag verder.