Geplaatst op 5 september 2024
Leestijd: 4 min
NTI vergeleken met regulier onderwijs: de voor- en nadelen
Wat zijn de voordelen van NTI vergeleken met regulier onderwijs? We hebben ze voor je op een rijtje gezet!
We kunnen ons voorstellen dat het je af en toe begint te duizelen als je alle berichten leest over langstudeerboetes, studiefinanciering, studieschuld, oplopende kosten en rentepercentages. Je wil immers goed weten waar je aan begint, en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan! Twijfel je tussen studeren bij een reguliere onderwijsinstelling, of studeren bij een particuliere instelling als NTI? We zetten hieronder de meest belangrijke overeenkomsten en verschillen voor je op een rijtje, zodat jij een goede en afgewogen keuze kunt maken.
Erkend diploma
Of je nu een bachelor afrondt bij een reguliere hogeschool zoals Hogeschool Utrecht, of bij opleider NTI: een diploma is precies evenveel waard op de arbeidsmarkt. Alle HBO bachelor opleidingen van NTI zijn erkend door de overheid. En elke HBO-bachelor duurt, mits je geen uitloop hebt, 4 jaar. Door het flexibele onderwijsconcept van NTI kun je ook naast je studie nog werken, en die werkervaring kan jou zelfs na afloop van je studie een voorsprong opleveren als je gaat solliciteren.
Kosten
Het grootste verschil in kosten tussen NTI en regulier onderwijs zit in de opbouw. Bij NTI liggen de kosten grotendeels vast: je betaalt 3 jaar lang, en daarna heb je nog eens 3 jaar de tijd om kosteloos je studie af te ronden. In het reguliere onderwijs betaal je elk jaar dat je staat ingeschreven, met een minimum van 4 jaar. Als je er langer over doet, begint de teller echt te lopen. Vanaf het 6e jaar komt er bovenop je collegegeld van minimaal €2500 een extra boete van €3000 per jaar. Vergeet ook niet de kosten voor boeken. Bij NTI zijn deze inbegrepen in de vaste prijs, terwijl je ze bij een reguliere hogeschool apart moet aanschaffen. Kortom, in vergelijking met regulier onderwijs is NTI behoorlijk betaalbaar.
Een ‘reisverzekering’ voor je opleiding!
Stel je voor: je gaat op vakantie zonder reisverzekering. Als alles goed gaat, is er niets aan de hand. Maar als er iets misgaat, kom je in grote problemen. Hetzelfde geldt voor studeren. Bij NTI ben je verzekerd van vaste kosten, ongeacht hoe lang je studiereis duurt. Dit geeft je gemoedsrust, omdat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
FlexibelStuderen®
Bij NTI zijn tweede examenpogingen niet inbegrepen in de prijs. Maar je plant je examen pas in wanneer je goed voorbereid bent, waardoor je de controle behoudt. Mocht het toch misgaan, geen zorgen: bij NTI kun je elke dag herkansen. Bovendien kun je tijdens de vakanties gewoon doorstuderen en resultaten behalen. Zo voorkom je studievertraging, want wij begrijpen dat je, boete of niet, liever op tijd klaar bent.
De opleiding financieren
Het reguliere voltijdonderwijs biedt je studiefinanciering, bij de deeltijdopleidingen van NTI krijg je dat niet. Bij het reguliere onderwijs kun je niet echt naast je opleiding werken, en dat kan dus juist wel bij NTI. Haal je je diploma bij het reguliere onderwijs? Dan wordt die studiefinanciering omgezet in een gift.
Het is natuurlijk slim om geen financieel risico te lopen en met een grote studieschuld te blijven zitten. Zeker als je ooit van plan bent om een huis te kopen en je veel minder geld kan lenen omdat je een schuld hebt. NTI adviseert je altijd om naast je opleiding te werken. Zo bouw je geen schuld op, doe je werkervaring op en heb je jouw financiën altijd op orde. Als, om wat voor reden dan ook, een bijbaan niet mogelijk is, kun je altijd nog kijken naar het Levenlanglerenkrediet. (LLLK) Met het LLLK kun je jouw bachelor bij NTI grotendeels financieren. En wanneer jij eenmaal je diploma hebt, kun je dit voor ongeveer 75 euro per maand aflossen. Meer informatie hierover vind je hier.
Wil je nog niet hoeven kiezen?
Als je niet eens weet wat je morgen wil eten, is het wel heel lastig om 5 of 6 jaar vooruit te kijken. Zo lang hoef je je ook niet vast te leggen aan je keuze! Een optie is bijvoorbeeld om alleen bij NTI een propedeuse te volgen, je creëert zo voor jezelf een buffer waarbij de boeteteller nog niet begint te lopen en je kan daarna altijd nog het reguliere onderwijs in. Zo is een studie misschien voor jou ook haalbaar om te volgen. Dan sta je dus eigenlijk 1-0 voor in plaats van 2-0 achter.
Meer informatie en persoonlijk advies?
Onze studieadviseurs kunnen haarfijn voor je uitrekenen wat jouw kosten en financieringsmogelijkheden zijn. Laat ze dit gerust eens geheel vrijblijvend voor je op een rijtje zetten, zodat jij afgewogen je keuze kunt maken!