Student Tessa volgt een opleiding tot Beveiliger. Volgens de meeste mensen een ‘mannelijke’ opleiding. Wij spraken haar over haar beleving van de beveiligingswereld, hoe het bij haar gaat en vroegen naar haar mening over de stereotypering.

Welke opleiding volg je?
Hallo allemaal, ik ben Tessa Rog 22 jaar en volg de opleiding Beveiliger niveau 2.

In welk jaar zit je van de opleiding?
Ik doe een thuisstudie via NTI, mijn opleiding duurt 1 jaar en ik ben bijna klaar met mijn opleiding!

Hoe gaat de opleiding?
Het gaat zeker goed, ik hoef nog maar een paar examens te maken en heb dan mijn diploma voor beveiliging in de pocket. Het theoretische gedeelte heb ik al behaald.

Wat vind je van de opleiding?
Het is een leuke opleiding, ik vind alleen de keuzedelen zelf wat minder maar dat hoort er uiteraard ook bij! Tot nu toe is het een pittige tijd geweest om de opleiding te doen. Ik heb een aantal jaar geleden al mijn zelfstandig werkend gastvrouw niveau 3 behaald op een andere mbo-school, het was dus voor mij een hele omslag maar ik heb zeker erg veel geleerd!

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Je zou denken waarom ben je van de horeca naar de beveiliging toe gegaan? Nou het gastvrije heb je dus zeker al in je en het goed kunnen praten met mensen ook. Die skills bezit ik dus al een aantal jaar! Waarom ik voor de beveiliging gekozen heb, is omdat het mij een onwijs mooi beroep leek en geloof mij dat is het ook zeer zeker. Ik heb in mijn jaar nu al veel mooie dingen mogen zien en meemaken. Het gaat zeker niet zonder slag of stoot, vanwege wat onzekerheid hier en daar, maar hoe meer ervaring je krijgt hoe minder je die onzekerheid uit en hebt.

Heb jij contact met medestudenten?
Een collega van mij doet ook dezelfde opleiding maar iedereen doet natuurlijk de opleiding op zijn eigen tempo. Als wij elkaar wat vragen dan helpen wij elkaar zeer zeker waar nodig maar grotendeels doen wij beide zelfstandig.

Werken als beveiliger wordt vaak gezien als een mannenberoep. Hoe bevalt het als vrouw in de beveiligingswereld?
Ik heb hier niet onwijs veel last van, maar soms mis ik wel eens een vrouw in het team om mee te kletsen, want mannen zijn over het algemeen toch wat stugger. Verder maakt het mij niet zoveel uit dat het een mannenwereld is. Ik doe mijn ding en dat doen de mannen net zo. Alleen op festivals met jongeren krijg je hier en daar nog wel eens een opmerking, maar dat gaat er aan de ene kant in en aan de andere kant weer uit. Daar leer je vanzelf ook mee omgaan.

Waarom denk jij dat de verhouding man/vrouw in de beveiligingsopleiding niet gelijk is?
Omdat mannen misschien toch wat meer indruk maken dan vrouwen en dan voornamelijk op mannen. Als mannen een vrouwelijke beveiligster zien staan dan hebben die meestal wel een oordeel klaar, terwijl zij helemaal niet weten wat voor een pittige dame dat dan kan zijn. Ik denk dat dit veel vrouwen tegenhoudt om dit mooie beroep te gaan doen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Heb je vanwege deze man/vrouw verhouding twijfels gehad om deze opleiding te volgen. Waarom had je hier wel/geen twijfels over?
Nee, niet vanwege de man/vrouw verhoudingen.

Behandelen de mannen in je opleiding je anders omdat je vrouw bent?
Nee hoor iedereen is bij ons gelijk!

Waarin vullen de vrouwen en mannen elkaar goed aan binnen de opleiding? En wat leer jij hiervan?
Ik denk dat iedereen op elk niveau nog elke dag wat kan leren. Dat heeft niet perse met man/vrouw verhoudingen te maken.

Zie jij voordelen als vrouw in dit werkveld?
Ja zeker weten, ik denk als je mensen aanspreekt dat ze dan toch vaak iets rustiger blijven dan als een man dat zegt. Vrouwen kunnen over het algemeen natuurlijk ook wel iets beter praten met mensen.

Wat vind jij ervan dat er in Nederland nog altijd sprake is van typische mannen- en vrouwenberoepen?
Ik vind het belachelijk, omdat dit de 21e eeuw is. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het nooit weggaat. Er zal altijd wel ongelijkheid blijven in alle soorten en maten. Het is helaas niet anders maar doe waar jij je vooral goed bij voelt.

Wat zou je de toekomstige vrouwelijke beveiligers willen meegeven?
Doe wat jij wilt en niet wat een ander wil van jou, doe waar jij je goed bij voelt. Het is jouw leven en twijfel er vooral niet over om een opleiding te gaan doen. Elke opleiding en elk vak heeft zijn mooie en minder mooie kanten.


  

Benieuwd naar de opleiding van Tessa?

Bekijk beveiliger 2