Wendy had een drukke baan, een volle agenda en was gefocust op alles en iedereen om haar heen, maar vergat één ding: de focus op zichzelf. Na een burn-out vond ze de cursus Persoonlijke groei en leerde ze meer over de denkwijze van de mens. Waarom je in het leven bepaalde beslissingen maakt maar ook hoe je tegenslagen om kunt zetten in iets positiefs. Maar het belangrijkste: ze leerde zichzelf kennen.

Je eigen talenten ontdekken

Student Wendy student buiten op een bankjeWerken aan persoonlijke groei is niet vanzelfsprekend. Er is moed voor nodig om niet anderen maar jezelf op nummer één te zetten. Wij zijn trots op Wendy dat ze deze stap heeft gezet. De cursus was voor Wendy in eerste instantie ook best wel een uitdaging: “ Ineens moet je jezelf veel confronterende vragen stellen en dat is niet altijd makkelijk. Door teksten te lezen, opdrachten te maken en zelftesten te doen sta je stil bij je eigen leven en ontdek je steeds meer wie je echt bent. En dat is heel interessant.” 

De cursus Persoonlijke groei is mede-ontwikkeld door een ervaren psycholoog. In de cursus vind je tal van praktijkgerichte oefeningen waardoor je soms verrassende dingen over jezelf leert. Waar Wendy tijdens de cursus al snel achter kwam was dat ze de creativiteit die ze als kind had eigenlijk helemaal niet gebruikt in haar werk. “Kinderen doen meestal gewoon dingen die ze leuk vinden. Ikzelf vond computers heel leuk maar je zag me ook vaak met een potlood of een verfkwast in de weer. Naarmate ik ouder werd schoof ik mijn hobby´s opzij en nu heb ik een baan als planner. Ik maak roosters en werk nog wel veel met de computer maar ik ben dus niet heel visueel bezig. Tijdens de cursus kwam ik erachter dat ik in de toekomst misschien best wel wat meer met die creatieve kant zou willen doen, dus misschien komt er ooit een carrièreswitch in die richting.”

De tijd dat je 40 jaar lang hetzelfde werk moet doen ligt achter ons. In de cursus leer je dat iedereen meerdere interesses heeft en dat je nooit alleen maar goed bent in één ding. “Dankzij deze cursus ontdek ik echt wat ik zelf wil en waar ik energie van krijg. Veel mensen zijn ongelukkig in hun baan en we leven in een tijd waar de maatschappij veel van ons vraagt. We kijken daarom vaak niet goed naar wat we nu eigenlijk zelf zouden willen en dat is jammer. Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om eerst eens te ontdekken wat je sterke punten zijn en wat je nu echt gelukkig maakt. Er zijn altijd meerdere dingen waar je energie van krijgt. En gebruik je bepaalde kwaliteiten van jezelf niet in je baan dan kun je deze er ook altijd als hobby naast doen.“ Zo kan Wendy tegenwoordig uren zoet zijn met het bewerken van video’s en vakantiefoto’s en benut ze op die manier toch nog haar creatieve kant.

Student Wendy staat buiten en kijkt op haar telefoon

Samen werken aan persoonlijke groei

Wendy is enthousiast over wat ze tot nu toe geleerd heeft. En dat enthousiasme blijkt aanstekelijk want ook de man van Wendy is inmiddels begonnen met de cursus Persoonlijke groei. Ze studeren elke week samen aan de eettafel maar ze doen de opdrachten niet samen. “Dit hebben we bewust zo afgesproken. De vragen in de cursus gaan over jezelf en wat je zelf wilt in het leven en we willen elkaar niet beïnvloeden door die vragen voor de ander in te vullen. We zitten dus wel tegelijk aan tafel te studeren, maar we bespreken niets. Als we de cursus beiden hebben afgerond dan gaan we dit natuurlijk wel doen want we zijn heel benieuwd naar elkaars antwoorden.”

Omgaan met tegenslagen

De opleiding Persoonlijke groei duurt 6 maanden. Maar, je hebt bij NTI de mogelijkheid om de opleiding met nog eens 6 maanden te verlengen en hier maakt Wendy graag gebruik van. “Ik studeer zo’n 1,5 uur per week. Ik probeer daar altijd een vast moment in de week voor in te plannen zodat ik me er ook echt aan houd. Het zijn vaak gecompliceerde vragen over mezelf waar ik goed de tijd voor wil nemen. Ik doe daarom wel langer dan 6 maanden over de opleiding maar dit kan dus gewoon en dat vind ik heel prettig.”

En hoe ga je dan om met tegenslagen tijdens het studeren? “Dit is juist een van de dingen die je in de cursus leert. De ene dag zit je nou eenmaal beter in je vel dan de andere. Gelukkig is de manier van leren heel flexibel. Heb je een dag waarop een opdracht niet lukt, dan is er het doe-boek. Hierin vind je uiteenlopende praktische opdrachten.” Wendy geeft graag een voorbeeld waar ze zelf veel aan had: “In een van deze opdrachten teken je een grote berg op een vel papier. Hierbij beschrijf je jouw ideale leven en zet je erbij welke emoties vrijkomen als je dit visualiseert. Op deze manier heb je goed helder wat jouw dromen zijn. Heb je ooit een tegenslag? Vraag jezelf op dat moment dan af: Brengen mijn daden mij dichter bij deze berg?
Dit zijn mooie en waardevolle opdrachten. En een naslagwerk over jezelf waar je altijd op kunt terugvallen, hoe fijn is dat om te hebben?”

Volg ons op Instagram

Klik hier

Wendy staat weer positief in het leven

De cursus heeft Wendy op persoonlijk vlak dus al veel gebracht. Iemand die haar echt gemotiveerd heeft om aan de cursus te beginnen was haar leidinggevende. “Tijdens een beoordelingsgesprek hebben we het gehad over gebieden waarin ik mezelf nog meer wilde ontwikkelen. Na mijn burn-out en door de hele coronaperiode stond mijn sociale leven een beetje stil. Ik was best gesloten en had last van angsten. Ik stelde voor om deze cursus te gaan doen en mijn werkgever was direct enthousiast. Ze vraagt nu regelmatig hoe het gaat met de cursus en is blij voor mij dat ik een stukje van mezelf ontdek.

Student Wendy studeert buiten op een bank

Als ik kijk hoe ik nu in het leven sta, dan vind ik dat ik veel opener ben geworden. Ik ben minder angstig, ik ben blijer en heb meer vertrouwen in mensen. Wanneer ik nu op het werk binnenkom zeg ik gerust heel hard “goedemorgen!” tegen een grote groep collega’s, iets wat ik een jaar geleden echt niet had gedaan. Dat mijn leidinggevende mij hier zo in steunt helpt me enorm en laat mij ook zien dat ik het echt goed doe.”

Je bent nooit te oud om jezelf te leren kennen

Studeren vindt Wendy in ieder geval heel leuk om te doen en daar wil ze zeker mee door gaan. Er zijn verschillende cursussen en opleidingen die haar aanspreken. Door de cursus Persoonlijke groei is ze zich steeds meer gaan verdiepen in de gedachtegang van de mens. Dus een cursus psychologie of bijvoorbeeld budgetcoach lijken haar wel wat. “Ik zou graag mensen willen helpen en kijken hoe bepaalde situaties in hun leven beter kunnen. Ik heb best veel mensenkennis en vind het op mijn werk leuk om veel samen te werken en te communiceren. Ik merk dat ik vaak een luisterend oor kan bieden en dat ik dat ook fijn vind om te doen. In deze cursus leer ik nu vooral veel over mezelf maar in de toekomst zou ik daarom graag een stapje verder willen gaan. Het lijkt me heel interessant om meer over het gedrag van mensen in het algemeen te weten te komen. En op die manier leren we weer van elkaar.”

De cursus Persoonlijke groei is voor Wendy in ieder geval een goede basis geweest. En werken aan een positiever leven raadt ze anderen ook aan: “Je kunt deze cursus prima naast een baan doen en werken aan je eigen succes kan echt op elke leeftijd. Je bent nooit te oud om te leren en het is zeker nooit te laat om jezelf beter te leren kennen.”


>> Check de studie van Wendy Persoonlijke groei

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding