Geplaatst op 2 oktober 2018
Leestijd: 2 min
Zomertijd wintertijd: Het nut van de klok verzetten.
Twee keer per jaar raken een hoop mensen verward door dát wat ons leven beheerst: tijd. Mensen komen te laat of juist te vroeg op afspraken en raken in de war van klokken die allemaal een andere tijd aangeven. Is het nu 9.00 of 8.00 uur? Wanneer het moment nadert dat we de klok weer moeten verzetten, vragen sommigen van ons zich af waarom we dat nu eigenlijk doen. Want wat is het nut van zomertijd wintertijd? En moet de klok vooruit of moet de klok terug?
Wanneer en waarom is de zomertijd ontstaan?
De eerste keer dat de zomertijd werd toegepast, was in de Eerste Wereldoorlog. De Duitse regering voerde de zomertijd in, omdat het praktischer en goedkoper was. Het was langer licht buiten, wanneer de klok een uur vooruit werd gezet. Daardoor ging de zon bijvoorbeeld niet om 21.00 uur onder, maar pas om 22.00 uur. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog heeft de zomertijd in verschillende Europese landen bestaan. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. Bijna 30 jaar later werd hij weer ingevoerd vanwege de oliecrisis, waarin het belangrijk was om energie te besparen. De eerste landen die de zomertijd invoerden waren Spanje en Albanië in 1974. Andere landen volgden langzaam het voorbeeld, zo ook Nederland in 1977.
Zomertijd wintertijd – de klok terug of de klok vooruit?
De klok verzetten blijft voor sommige mensen lastig. Want moet de klok terug of vooruit gezet worden? Er bestaan verschillende ezelsbruggetjes om dit te onthouden. Eén daarvan is: in het voorjaar zet je de klok vooruit en in het najaar zet je de klok achteruit.
Voordelen van de klok verzetten
Mensen klagen vaak over de zomertijd, omdat ze een uur korter kunnen slapen. In de nacht van zaterdag op zondag in het laatste weekend van maart gaat de klok namelijk een uur vooruit. Vooral kinderen en ouderen hebben last van de verandering van tijd. Ondanks dat mensen ervan balen dat ze weer aan de nieuwe tijd moeten wennen, kent de zomertijd ook voordelen. In de maanden maart tot en met oktober maken we optimaal gebruik van het daglicht. Ook is de zomertijd goed voor het milieu, doordat we energie besparen. Wanneer de wintertijd ingaat op de laatste zondag van oktober, is dat opnieuw een voordeel. ’s Ochtends is het weer eerder licht, hierdoor zit je niet nog om 09.30 uur ’s ochtends in het donker op kantoor.