MBO niveau 4

#1

Start een mbo-opleiding op het niveau dat bij jou past!

Wij leggen je graag uit wat mbo-niveau 4 betekent en wat je ermee kan. Lees verder en leer meer over toelatingseisen, duur en de verschillende soorten opleidingen.

Wat is mbo 4?

Een mbo niveau 4 opleiding is het hoogste niveau in het Middelbaar Beroeps Onderwijs en wordt ook wel middenkaderopleiding genoemd. Tijdens een mbo 4 opleiding word je opgeleid om volledig zelfstandig en zonder begeleiding je werk te doen. Na het behalen van je niveau 4 diploma ben je klaar voor een baan waarbij je zelfstandig specialistische en uitvoerende taken kunt verrichten. Opleidingen op mbo-niveau 4 zijn bijvoorbeeld MBO Onderwijsassistent of MBO Doktersassistent.

Toelatingseisen van een mbo 4 opleiding

Ben je van plan om een mbo-niveau 4 opleiding te volgen bij NTI? Dan moet je beschikken over een van de volgende diploma's:

  • Een vmbo-diploma minimaal in de kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Een lbo- of vbo-diploma met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op c-niveau waaronder Engels.
  • Mavo-, mavo-vbo-, havo-, vwo-diploma.
  • Mbo-niveau 2 of 3 diploma.

Heb je nog geen diploma? Dan is een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 havo of vwo ook goed.

Duur en afronding

Mbo 4 opleidingen duren tussen de 24 en 36 maanden. Tijdens een mbo 4 opleiding volg je leerzame, interactieve praktijkdagen samen met je studiegenoten. Ook volg je een aantal keuzedelen. Je kunt het hele jaar door starten met jouw opleiding en je bepaalt ook je eigen studietempo. Als je de opleiding succesvol afrondt, behaal je hiermee een erkend mbo niveau 4 diploma.

Wat kan je met een MBO 4 diploma?

Met een mbo 4 diploma kan je zelfstandig aan de slag gaan. Je bent breed inzetbaar en draagt verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. Binnen je werk heb je coördinerende en aansturende taken. Denk hierbij aan een beroep als manager.

Wil je nog niet gaan werken, maar wil je graag doorstuderen? Dan kan je er ook voor kiezen om na het behalen van je mbo 4 diploma te starten met een hbo-opleiding. Je kunt een hbo-bacheloropleiding volgen van 4 jaar of een Associate Degree (Ad) van 2 jaar. Het niveau van een Ad zit tussen mbo en een hbo-bachelor in.

MBO 1, 2 en 3 in het kort

Een mbo-niveau 4 opleiding is voor studenten die beschikken over een vmbo-diploma in de basisberoepsgerichte leerweg of beschikken over een mbo-niveau 2 of 3 diploma. Je kunt er ook voor kiezen om te starten met een opleiding op een ander mbo-niveau.

Een mbo-niveau 1 opleiding kun je volgen als je nog geen diploma hebt, maar is niet verplicht. Als je aan de toelatingseisen voldoet kan je namelijk direct door met een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4. 

Om te beginnen aan een mbo-niveau 2 opleiding, heb je een vmbo-diploma in de basisberoepsgerichte leerweg of een mbo-niveau 1 diploma nodig. Voor een mbo-niveau 3 opleiding dien je minimaal te beschikken over een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg. En goed nieuws! Een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 is ook voldoende voor het starten van een mbo 2, 3, of 4 opleiding. Na het behalen van je mbo 4 diploma is het mogelijk om verder te studeren op hbo-niveau.

MBO Toelatingstoets

Wanneer je niet voldoet aan de vooropleidingseis van een volledige mbo 2, 3 of 4 opleiding, kan je deelnemen aan de MBO Toelatingstoets. Door middel van deze toets wordt vastgesteld of je een reële kans hebt om de mbo-opleiding succesvol af te ronden. Met deze toets worden je taal- reken- en leesvaardigheden getoetst. Je hoeft je op geen enkele manier voor te bereiden.

Bekijk de MBO Toelatingstoets

Doorstuderen naar HBO

Na het afronden van een mbo 4 opleiding, kan je kiezen of je wilt doorstuderen op hbo-niveau. Met een niveau 4 diploma heb je namelijk al een goede basis gelegd om te kunnen doorstromen naar een HBO Associate degree of een HBO Bachelor opleiding. Hogeschool NTI biedt een breed aanbod hbo-opleidingen aan.

Ben je een oud-student van NTI? Dan heb je bovendien recht op 15% oud-studentenkorting!

Mbo 4 verkort

Bij NTI bepaal je zelf je studietempo. Je kiest zelf wanneer je start en schrijft je in voor een examen wanneer jij eraan toe bent. Dit betekent dat je een erkende mbo-opleiding dus ook sneller kunt afronden dan in de aangegeven tijd. Een paar maanden korter studeren? Het diploma mbo 4 na één jaar al in de pocket? Met FlexibelStuderen® heb jij het studietempo in de hand.

Wil jij weten of je vrijstelling kan krijgen voor bepaalde vakken, bekijk dan hier de vrijstellingsvoorwaarden van het NTI MBO-College.

Of doe de vrijstellingscheck

MBO Keuzedelen

Als je een erkende mbo-opleiding volgt, maken keuzedelen onderdeel uit van het lesprogramma. Met een mbo-keuzedeel verdiep je je in een bepaalde beroepsvaardigheid. Bij NTI kun je deze keuzedelen ook los volgen! Zo versterk je in korte tijd je cv en ben je breder inzetbaar in jouw vakgebied. Na afronding ontvang je een officieel erkend mbo-certificaat.

Bekijk alle mbo keuzedelen

Gratis beroepskeuzetest

Ben jij er nog niet helemaal uit en kan je wel wat hulp gebruiken bij je studiekeuze? Met onze gratis beroepskeuzetest ontdek je welke beroepen en bijbehorende opleidingen goed bij jou passen. Start de test en ontvang het resultaat binnen 10 minuten!

Doe de test

Doe een proefles

Ben jij al benieuwd of één van deze opleidingen bij je past? Vraag dan nu een gratis proefles aan, om te ontdekken of de opleiding je bevalt.

Doe een proefles

Alle MBO-opleidingen

Ben jij benieuwd naar het grote aanbod mbo-opleidingen van NTI? Ontdek snel het totale aanbod van NTI! Wil je eerst meer weten over de verschillende soorten mbo-opleidingen, zoals keuzedelen, basisopleidingen en losse modules? Meer hierover lees je hier.

Alle MBO-opleidingen

Je studeert volgens de derde leerweg

NTI biedt de mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij, die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen. Reguliere mbo-scholen, zoals het ROC, bieden hun mbo-opleidingen vaak in twee varianten aan: BOL- en BBL-opleidingen. Bij BOL- en BBL-opleidingen ben je verplicht om 200 tot 700 uur per jaar op school te zitten. Wanneer je een gezin hebt en/of werkt, is dit vaak niet mogelijk. Een mbo-opleiding via de derde leerweg is dezelfde mbo-opleiding, maar daar zonder de urennorm van BOL- en BBL-opleidingen. Ideaal voor jou!

Direct inschrijven