Staatsexamen voortgezet onderwijs

#1

Je middelbare schooldiploma halen zonder ook echt op school te zitten? Dat kan met de staatsexamens van DUO. NTI helpt je met de voorbereiding op deze officiële examens.

Wat is een staatsexamen?

Met een staatsexamen kun je alsnog eindexamen doen, ook al zit je niet meer op de middelbare school. De examens worden afgenomen door DUO. Zo kun je met behulp van deelcertificaten toch je vmbo-, havo- of vwo-diploma halen. De eisen zijn hetzelfde als die van het landelijk centraal examen. De diploma’s hebben dus dezelfde waarde. Wil je staatsexamentraining volgen ter voorbereiding? Bij NTI kun je alle havo- en vwo-vakken los volgen.

Alle staatsexamens

Wanneer kies je voor een staatsexamen?

  • Als je geen mavo-, havo-, of vwo-diploma hebt en niet meer op de middelbare school zit.
  • Als je alleen certificaten wilt halen voor losse vakken.
  • Als je op latere leeftijd toch nog een diploma voor een hoger niveau wilt halen.

Wanneer vinden de staatsexamens plaats?

De schriftelijke examens zijn in mei en de mondelinge examens in juli. Twee weken voor het examen ontvang je een oproepbrief. Op de website van DUO vind je de examenlocaties en de examendata per vak.

Staatsexamen doen? Volg examentraining bij NTI

Heb je jouw havo- of vwo-eindexamen niet gehaald en wil je dit diploma snel in de wacht slepen? Bereid je dan voor met de examentraining van NTI. Kies zelf welk havo- of vwo-deelcertificaat je wilt behalen. Alle vakken zijn afzonderlijk te volgen en worden op volwassenenonderwijs niveau (VAVO) aangeboden. Wist je dat je de opleidingen ook kunt volgen als examenvoorbereiding voor het eindexamen op jouw eigen middelbare school? Na het behalen van de officiële staatsexamens, ontvang je een erkend diploma van DUO.

Havo-vakken Vwo-vakken

Wat zijn de overeenkomsten met het landelijk centraal examen?

De staatsexamens in het voortgezet onderwijs hebben een zelfde waarde als het landelijk centraal examen. Er gelden dezelfde exameneisen, de inhoud van de examens is precies hetzelfde én het diploma dat je ontvangt is evenveel waard. Ook heb je als kandidaat met een beperking recht op extra tijd of een aangepaste manier van examen doen. En wil je cum laude slagen? Dan dien je, net als bij het centraal examen, alle examens binnen één jaar af te leggen.

Overeenkomsten in het kort

  • De exameneisen.
  • De centrale examens.
  • De waarde van het diploma.
  • Kandidaten met een beperking kunnen op een aangepaste manier examen doen.
  • Je kunt alleen cum laude slagen als je alle centrale examens binnen één jaar maakt.

Wat zijn de verschillen met het landelijk centraal examen?

Vergeleken met het centraal examen zijn er wel een aantal verschillen. Voor het staatsexamen bepaal je namelijk zelf of je een compleet diploma wilt halen voor alle vakken, of dat je deelcertificaten haalt voor één of enkele vakken. Wil je bijvoorbeeld een bepaalde opleiding volgen waarvoor je natuurkunde moet hebben afgerond? Dan kies je ervoor om alleen het staatsexamen Natuurkunde te maken.

Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het leren van de examenstof. Je hoeft dus niet naar school en kunt leren wanneer het jou uitkomt. Bij NTI Kan je de vakken van vwo en havo staatsexamens volgen zodat je optimaal voorbereid bent op het toetsmoment. En mocht je het examen toch niet halen? Dan mag je in hetzelfde jaar herkansing doen. Bovendien zijn de certificaten van losse vakken 10 jaar geldig.

Tot slot kun je in de vakken lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige vorming geen staatsexamen afleggen. En je doet een college-examen in plaat van een schoolexamen.

Verschillen samengevat

  • Je hebt geen vooropleiding nodig.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het leren van de examenstof en hoeft niet naar school.
  • Je bepaalt of je een heel diploma wilt halen of alleen deelcertificaten.
  • Je bepaalt hoe lang je over het halen van een diploma doet: de certificaten voor losse vakken zijn 10 jaar geldig.
  • Je hebt college-examens in plaats van schoolexamens.
  • Je kunt alleen herkansen in het jaar dat je dat examen maakte. Je kunt door de herkansing in hetzelfde jaar toch je diploma halen.
  • Je kunt geen eindexamen doen in de vakken lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige vorming.

NTI examentraining havo en vwo

  • Haal in korte tijd alsnog jouw havo- of vwo-diploma.
  • Herhaal samen met je docent de belangrijkste examenstof.
  • Bereid je voor op het officiële landelijke staatsexamen van DUO.
  • Starten kan dagelijks.
  • Studieduur per vak: 3 maanden.
  • Studielast per vak: 6 uur per week.

Havo staatsexamens

Vwo staatsexamens

Studiekosten verlagen doe je zo

Volg je examentraining havo of vwo bij NTI? Ben je 18 jaar of ouder en heb je geen recht op een tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering? Dan kom je (onder voorwaarden) in aanmerking voor een tegemoetkoming deeltijders van DUO. Met deze tegemoetkoming verlaag je je studiekosten. Meer informatie hierover vind je op de website van DUO.

Wij geven jou persoonlijk studieadvies

Heb je vragen of twijfel je welke opleiding bij je past? Neem gerust contact op. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. 

Plan een studieadviesgesprek

☎ 071 - 750 10 10

Start een chat

Doe de Studiekeuzetest