Omschrijving

Ben jij nieuwsgierig aangelegd en wil jij de waarheid achterhalen?

Tijdens de opleiding Particulier onderzoeker leer je in 12 maanden hoe je discreet en integer onderzoekt doet. Je richt je op situaties waarbij iemand (mogelijk) in zijn recht is aangetast. Denk aan onregelmatigheden bij concurrentiebedingen, ziekteverzuim of achtergronden van sollicitanten. Hoe achterhaal je op respectvolle manier de waarheid? Aan welke wettelijke regels en privacy richtlijnen moet je je houden? Je leert hoe je verschillende onderzoeksmethodes kunt toepassen en hoe je je daarbij dient te gedragen. Klinkt jou het werk van een particulier onderzoeker interessant? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Particulier onderzoeker!

Nog 3 dagen draadloze oordopjes cadeau!

Draadloze oordopjes cadeau
Schrijf je nu in en ontvang draadloze oordopjes cadeau, ideaal voor het volgen van online lessen of het luisteren naar jouw favoriete studiemuziek.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (08:00-17:00)
ma-vr (09:00-17:00)

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Tijdens deze brancheopleiding ga je aan de slag met de belangrijkste vaardigheden van een particulier onderzoeker. Je verdiept je in de basiskennis van een particulier onderzoeker, de verschillende wettelijke kaders en het doen van onderzoek. De opleiding richt zich ook op praktische vaardigheden zoals het optreden van een onderzoeker, rapporteren en het maken van een plan van aanpak

Studieprogramma

Tijdens de brancheopleiding komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  •  Basiskennis PO
  •  Wettelijke kaders PO
  •  Onderzoek en rapportage
  •  Het optreden van een particulier onderzoeker
  •  Het plan van aanpak
  •  Diverse onderzoekmethoden

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Met FlexibelStuderen® heb je de regie zelf in handen.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

FlexibelStuderen®

Examen doen als jij er klaar voor bent

Leren uit echte studieboeken

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Je kunt de opleiding Particulier onderzoeker volgen zonder vooropleiding. Je hoeft ook geen stage te lopen! Houd er wel rekening mee dat de opleiding op mbo-niveau is.

Vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over de opleiding Particulier onderzoeker? Heb je hulp nodig bij je studiekeuze of wil je graag persoonlijk advies? Neem vrijblijvend contact op met een van onze studieadviseurs.

Examen

Examenafname

De examens van de opleiding Particulier onderzoeker worden afgenomen door de externe exameninstelling Stichting Vakexamens Particuliere Beveiliging (SVPB). Je maakt in totaal drie theorie-examens.

Examenkosten

De examenkosten zitten niet inbegrepen bij het lesgeld. Kijk op www.svpb.nl voor meer informatie over de examenkosten.

Ontvang een branche-erkend diploma

Wanneer je alle theorie-examens succesvol hebt afgerond ontvang je een branche-erkend diploma. Een waardevol diploma van een erkende onderwijsinstelling dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Vraag meteen je vergunning aan

Na het behalen van het erkende SVPB-diploma dien je een vergunning aan te vragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met deze vergunning op zak kun je meteen aan de slag als particulier onderzoeker! Kijk voor meer informatie op www.justis.nl.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Particulier onderzoeker in de praktijk

Na het afronden van de opleiding Particulier onderzoeker heb je alle kennis in huis om als een professionele en grondige particulier onderzoeker aan de slag te gaan. Je voert onderzoek uit naar bijvoorbeeld vermoedens van fraude en vervalsing. Als iemand (mogelijk) in zijn recht is aangetast weet jij wat je te doen staat. Met het diploma op zak kun je een vergunning aanvragen om aan het werk te gaan als bijvoorbeeld:

  • particulier onderzoeker
  • (privé)detective
  • rechercheur
  • inspecteur

Studieduur & lesgeld

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Kosten Vakopleiding Particulier onderzoeker 2162

Nog 3 dagen draadloze oordopjes cadeau!

Draadloze oordopjes cadeau
Schrijf je nu in en ontvang draadloze oordopjes cadeau, ideaal voor het volgen van online lessen of het luisteren naar jouw favoriete studiemuziek. Wacht niet te lang, want op = op! Lees meer over de actie

Veelgestelde vragen

Wat doe je als particulier onderzoeker?

Als particulier onderzoeker voer je onafhankelijk onderzoek uit voor particulieren of bedrijven die met juridische, financiële of persoonlijke vraagstukken zitten. Je taken kunnen variëren van het verzamelen van bewijs bij zaken zoals fraude, diefstal en overspel, tot het controleren van achtergronden en naleving van contracten. Je gebruikt diverse technieken zoals observatie, interviewen en digitale speurwerkzaamheden om feiten te verzamelen en rapporteert de bevindingen aan je opdrachtgever. 

Wat verdient een particulier onderzoeker?

Het salaris van een particulier onderzoeker (ook bekend als privédetective) in loondienst schommelt tussen de €2.000 en €3.000 bruto per maand, afhankelijk van ervaring en werkgever. Zelfstandige particuliere onderzoekers hebben daarentegen flexibiliteit in tariefstelling, waarbij inkomsten variëren op basis van de hoeveelheid en type opdrachten die zij aannemen. 

Welk niveau is de opleiding particulier onderzoeker?

De opleiding voor particulier onderzoeker is gekwalificeerd op het niveau van MBO-3. Dit houdt in dat het een middelbaar beroepsonderwijs programma is dat de studenten voorbereidt met zowel theoretische als praktische vaardigheden die nodig zijn voor het vakgebied. 

Waar kan je werken als particulier onderzoeker?

Als particulier onderzoeker kun je werken bij diverse organisaties zoals gemeenten, verzekeringsmaatschappijen, en ministerieel erkende recherchebureaus. Verder zijn er kansen in de particuliere sector bij grote bedrijven voor interne fraudeonderzoeken, of als zelfstandige waarbij je opdrachten uitvoert voor verschillende cliënten zoals advocatenkantoren en financiële instellingen. 

Kan ik privé detective worden?

Ja, je kunt privédetective worden door het diploma Particulier Onderzoeker te behalen. Deze opleiding biedt de noodzakelijke kennis en vaardigheden. Daarnaast moet je een vergunning aanvragen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Regelmatige bijscholing wordt ook aanbevolen om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. 

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame

Marien - Webdesign

Michelle - HBO Toegepaste Psychologie