Groenteboer Hans houdt van cijfers, mensen helpen en fotografie. Vooral dat laatste maakt dat zijn hart sneller gaat kloppen. Naast zijn fulltimebaan op de groenteafdeling, zijn gezin en sport wil hij zich blijven ontwikkelen. Na een cursus Budgetcoach volgt hij nu een opleiding tot Beroepsfotograaf. Van je hobby je beroep maken is een dappere beslissing. Hans waagde de sprong en geniet volop van al het nieuws dat hij leert.

Student Hans als portretHoe beland je nou als groenteboer van een supermarkt bij een opleiding tot beroepsfotograaf? Het begon allemaal toen Hans en zijn partner hun eerste kind kregen, bijna 16 jaar geleden. Als ouder wil je natuurlijk alles vastleggen; de eerste lach, de eerste woordjes en die stralende kinderoogjes. Met de tijd werd Hans steeds gedrevener in het fotograferen. ‘Hoe meer je ermee bezig bent, hoe leuker het wordt’. In die tijd had hij al wat korte cursussen gevolgd om zijn vaardigheden te verbeteren, maar hij wilde méér leren.

Te jong om te stoppen met leren

Een leven lang leren staat bij NTI hoog in het vaandel, en Hans is daar een prachtig voorbeeld van. ‘Ik ben dan wel 50, maar ik ben echt te jong om te stoppen met leren. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen.’ Daarom pakte hij vorig jaar een cursus Budgetcoach op. Cijfers liggen hem goed en hiermee kan hij anderen helpen, iets wat hij nu ook graag doet in zijn werk als groenteboer. Het contact met de klant, het adviseren, dat ligt hem goed. Na het afronden van de cursus realiseerde hij zich dat hij niet verder wilde in de richting van budgetcoach, zijn hart lag overduidelijk in de fotografie.

Student Hans studeert aan een tafeltje

Achter de camera

Sinds enkele jaren wordt Hans regelmatig gevraagd om als fotograaf aanwezig te zijn bij events. De eerste keer was een bruiloft van zijn neef. ‘Dat was best spannend, maar ik heb het toch gedaan. En sindsdien ben ik het steeds vaker gaan doen.’ Door de jaren heen is hij zich gaan verdiepen in de techniek en vaardigheden van de fotografie. Hij werd beter in zijn vak en werd regelmatig gevraagd voor bijvoorbeeld familiefoto’s. Wanneer is voor Hans een foto perfect? ‘Voor mij zijn de ogen heel belangrijk’. Bij Hans staat de gefotografeerde persoon altijd centraal. Niet zo vreemd dus, dat portretfotografie zijn voorkeur heeft.

Blijven schakelen

Volg ons op Instagram

Klik hier

In de opleiding Beroepsfotograaf is het onderdeel ondernemerschap een cruciaal thema. Als fotograaf moet je jezelf als professional ook kunnen vermarkten, jezelf onderscheiden van de concurrentie en je bedrijf goed managen. Hoewel de passie van Hans meer bij fotografie ligt omarmt hij ook dit onderdeel met beide armen. Zijn levenshouding draagt daar zeker aan bij: ‘Je kunt met de opleiding stoppen, of gewoon je instelling veranderen. We gaan gewoon schakelen. We gaan ervoor en we zien wel hoe het gaat lopen’. Een nuchtere instelling van een echte doorzetter. Daar kunnen we nog wat van leren!

Student Hans als beroepsfotograaf met camera in de hand

Ben je trots op jezelf?

Altijd!’ komt er zelfverzekerd als antwoord, waarna Hans even terugkrabbelt en zijn antwoord overdenkt. ‘Nee, ik ben zeker wel trots. Ja, als ik zie hoe ik het voor elkaar krijg, wat ik allemaal doe. Je gezin, je werk, en ook nog eens dit erbij.’ Welke tip hij nog heeft voor aankomende studenten, of voor mensen die twijfelen over een studie? ‘Volg je hart.


>> Check de opleiding van Hans Beroepsfotograaf

Kies ook voor FlexibelStuderen®. Welke opleiding wil jij volgen?

Vind jouw opleiding