Wil je beginnen met schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je talloze ideeën maar weet je niet hoe je ze moet uitwerken? Creatief schrijven is hét antwoord! Weet je niet precies wat creatief schrijven is, en hoe het je kan helpen? Lees dan verder!

Wat is creatief schrijven? 

Creatief schrijven is een vorm van schrijven die de nadruk legt op gevoel, karakterontwikkeling en verbeeldingsvermogen. Het is compleet anders dan het schrijven van een mail of nieuwsbericht. Creatief schrijven draait om het opbrengen van een gevoel bij de lezer, of het nou in de vorm van een songtekst, roman of gedicht is. Er zijn talloze genres waarin je je schrijfkunst kunt beoefenen. Hier zijn onze tips die je kunt toepassen in creatief schrijven!

Wat is een genre? 

Onder creatief schrijven vallen verschillende genres. Je kan een korte thriller schrijven, of een gedicht als dat je bevalt. Als je creatief wilt schrijven is het handig om in verschillende genres te schrijven. Zo leer je nieuwe schrijftechnieken. Denk bijvoorbeeld aan een kort verhaal, daar kun je je ideeën in een kort formaat uitwerken. Als je van magie houdt kun je een verhaal in het fantasy genre schrijven. Dit zijn andere genres die onder creatief schrijven vallen:

  • Poëzie
  • Thriller
  • Biografieën
  • Autobiografieën
  • Toneelscripts
  • Televisie en filmscripts

Hoe schrijf je creatief? 

Gewoon schrijven! Vele schrijvers hebben al moeite met beginnen. Als je niet weet waar je over wilt schrijven, begin dan gewoon over je dag. Beschrijf hoe je wakker werd, hoe je je tandenpoetste, en hoe jij je aankleedde. Breng deze gewoontes tot leven! Wil je over andere onderwerpen schrijven dan je dag? Pak dan een notitieboekje en schrijf een lijst van woorden die meteen in je hoofd opkomen. Na vijf minuten kijk je terug naar wat je hebt opgeschreven en zoek je naar de woorden die je daarmee associeert. Kijk terug en vraag jezelf af waarom je die woorden hebt uitgekozen. Deze woorden zijn namelijk de basis van jouw verhaal.

Dat deze eenvoudige tip om creatief te schrijven werkt bewijst de bekende schrijver Ray Bradbury. Hij heeft deze oefening zelf voor zijn meerdere werken gebruikt. Ook zijn klassieker Fahrenheit 451 is door een paar willekeurige woorden ontstaan.

Show don’t tell

Een andere tip om creatief te schrijven is de Show don’t tell methode. Show don’t tell is een essentieel schrijftechniek die de lezer laat zien wat er gebeurt in plaats van vertelt. Wat betekent dat precies? Hier is een voorbeeld:

Tell: “Karim was meteen verliefd toen Leona de deur in liep”

Volg ons op Instagram

Klik hier

Show: “Karim’s hart ging van stapel toen Leona binnenkwam. Zijn handen werden klam. Hij wist niet wat hem overkwam.”

Het doel van show don’t tell is om de lezer emotioneel in het verhaal te betrekken. In plaats van de lezer letterlijk te vertellen wat er aan de hand is, laat je de lezer in de huid van de karakters kruipen. Op deze manier proeven en voelen de lezer alles wat in het verhaal gebeurt. Hierbij wordt vaak met zintuigen gespeeld, en krijg je teksten zoals: 

Show: “Karim wreef met zijn handen om wat warmte te creëren, maar het werkte averechts. De rillingen liepen over zijn lichaam. 

Tell: “Karim heeft het koud.” 

Show don’t tell is een effectieve manier om je verhaal en je karakters op een actieve manier te ontwikkelen.  

Meer tips voor creatief schrijven

Tip 1 Freewriting 

Veel schrijvers weten niet hoe ze moeten beginnen, of ze ervaren op een gegeven moment writers block. Door freewriting hoef je niet na te denken over hoe en wat je schrijft. Je hoeft niet bezig te zijn met spelfouten of formuleringen, op deze manier komt je creativiteit op gang. 

Tip 2 Lees, lees, én lees! 

Dit spreekt voor zichzelf. Door te lezen leer je andere manieren van schrijven, zo ontdek jij ook welke stijl bij jou past. Ga terug naar jouw favoriete boeken en analyseer wat ze zo goed maakt. Van de schrijfstijl tot de plot, zoek uit wat deze boeken goed maakt.

Tip 3 Volg een cursus

Je kan zo veel zelf leren, maar er is niets beters dan feedback van een leraar die veel ervaring met creatief schrijven heeft. Een cursus kan je veel hulp en inspiratie bieden. Op deze manier word je verder op weg geholpen.

Wil je meer leren over creatief schrijven, of zijn er andere technieken of genres die je interessant lijken? Hier zijn onze schrijf gerelateerde opleidingen.