Student Maxime volgt de opleiding Frans A1 bij NTI. Naast haar studie schrijft en componeert ze als singer-songwriter ook haar eigen muziek. Maxime heeft faalangst en vertelt hoe dit haar studie beïnvloedt en hoe andere studenten met faalangst om kunnen gaan.

Faalangst
Maxime merkte al vroeg in haar pubertijd dat ze faalangst had. Dit gebeurde tijdens een Nederlands presentatie op de middelbare school, waar ze volledig dichtsloeg. Ze kreeg een volledige black-out omdat de hele klas haar aankeek.

Faalangst heeft haar vorige studie ook zodanig beïnvloed dat ze er uiteindelijk mee gestopt is. “Ik begon zo aan mezelf te twijfelen en de hoeveelheid voor hoofdstuk 1 liet mij geloven dat ik het niet kon. Het gaf zoveel stress en het feit dat je officieel gehuldigd zou worden, maakte het voor mij makkelijker om die studie stop te zetten voor toen”

Ook al belemmert faalangst Maximes leven, toch heeft ze ervoor gekozen om een opleiding te doen. Ze verteld dat ze ‘out of her box’ wil blijven gaan. “De angst is er, enorm... maar laat het mij niet, probeer het mij niet tegen te laten houden. Frans heb ik al heel lang willen leren en ik besloot het dus maar gewoon te doen”.

Omgaan met faalangst
Het omgaan met faalangst blijft een uitdaging voor Maxime. Zo vertelt ze dat een bepaalde situatie bepaalt hoe erg haar faalangst op dat moment is. Als het moment daar is, gaat haar hart sneller kloppen en voelt het alsof ze wegzweeft.

Op dat moment focust ze zich op haar ademhaling. Doormiddel van meditatie heeft ze geleerd hoe ze haar adem onder controle kan houden. “Op zo'n moment probeer ik dus te concentreren op mijn kunnen, rustiger te ademen en mijzelf woorden vol moed te geven in mijn hoofd zonder dat ik ze uitspreek. En ondanks dat, wat mij aardig lukt, blijft het gewoon nog steeds echt een enorme uitdaging”.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Angst overwinnen

Om te bewijzen dat ze het wel kan, gaat Maxime het probleem gewoon aan. Ze probeert de angst die ze op dat moment voelt niet de baas te laten worden, maar meer een balans te geven.

Op deze manier heeft ze voor de eerste keer haar faalangst leren overwinnen. Dit gebeurde toen ze besloot haar mondeling Frans examen te doen. Dit was een grote uitdaging voor Maxime omdat iemand je tijdens het mondeling examen moet aankijken. Nu kan ze met trots zeggen dat ze officieel haar Frans A1 diploma op papier heeft.

Faalangst toegeven
Maxime geeft als tip om je faalangst gewoon toe te geven. “Spreek het uit en schaam je er niet voor. Het mag en kan er zijn, het maakt je niet minder om wie je bent. En je hoeft je er niet minder om te voelen. Laten we onszelf in de spiegel aankijken en zeggen dat we het kunnen”. Hiermee wilt ze anderen duidelijk maken dat je het gewoon moet doen als je het wilt doen, want dan heb je het tenminste geprobeerd.

Toekomst
In de toekomst hoopt Maxime een baan te krijgen in de handhaving en wil ze, nu dat ze zich heeft opengesteld met haar verhaal, andere mensen in de toekomst helpen die hetzelfde ervaren.

Ze hoopt op een toekomst waar ze haar faalangst heeft kunnen accepteren en dat het haar niet meer laat tegenhouden, maar er mee leert samenwerken.

 

Lees ook eens deze blog: Een opleiding volgen met faalangst: Heidi vertelt hoe ze het doet!