Loodgieter, vrachtwagenchauffeur, IT-specialist….het zijn nog steeds beroepen waarbij veel mensen niet meteen aan een vrouw denken. Ook hebben vrouwen in mannenberoepen nog regelmatig te maken met vooroordelen. Hetzelfde geldt voor mannen in vrouwenberoepen zoals verzorgende of schoonheidsspecialist.

Hoe is het om als vrouw in een typisch mannenberoep te werken, of als man in een typisch vrouwenberoep? We vroegen het twee van onze studenten. Hebben zij te maken met vooroordelen? Waar lopen zij tegenaan in de praktijk? En heeft het ook voordelen om als vrouw in een mannenwereld werken (of andersom)?

Vrouwenberoepen vs mannenberoepen

Zeg eens eerlijk….aan wat voor eigenschappen denk jij als je aan vrouwen denkt? Veel mensen zullen nu waarschijnlijk ’zorgzaam’ noemen of ‘sociaal’. Eigenschappen die vooral geassocieerd worden met beroepen als verpleegkundige, leidster op een kinderdagverblijf of receptioniste. Een loopbaan in bijvoorbeeld de techniek lag, en ligt ook nu nog voor vrouwen niet direct voor de hand. Toch neemt het aantal vrouwen in mannenberoepen de laatste jaren toe en schrijven steeds meer vrouwen zich in voor de bijbehorende opleidingen. En dat is maar goed ook! Ook vrouwen hebben in deze beroepen veel te bieden. Misschien wel juist dankzij hun meer vrouwelijke eigenschappen.

Vrouw in een mannenwereld

Eén van de vrouwen in zo’n typisch mannenberoep is NTI-student Tessa. Na een aantal jaar in de horeca koos zij voor een opleiding tot beveiliger. ”Een hele omslag,” zoals ze zelf zegt, ”maar wel een onwijs mooi beroep!” Lastig vindt ze het niet, als vrouw in een mannenwereld. ”Soms mis ik wel eens een vrouw in het team, maar dan vooral om mee te kletsen,” vertelt Tessa. ”Verder maakt het me niet uit. Ik doe gewoon mijn ding en dat doen de mannen net zo. Alleen op festivals met jongeren krijg je hier en daar nog wel eens een opmerking naar je hoofd gegooid. Maar dat gaat het ene oor in en het andere oor uit, daar leer je vanzelf ook weer mee omgaan.

Student Tessa als beveiligerSnel een oordeel klaar
Volgens Tessa zijn het vooral vooroordelen die vrouwen ervan weerhouden om voor het beroep van beveiliger te kiezen. ”Als mensen een vrouwelijke beveiligster zien staan, hebben ze meestal snel een oordeel klaar. Terwijl ze helemaal niet weten wat een pittige dame dat kan zijn.” Diezelfde vooroordelen zorgen er voor dat de man/vrouw-verhouding in de opleiding niet gelijk is. Jammer, vindt Tessa. ”Ik denk dat iedereen elke dag en op elk niveau nog wat kan leren. Dat heeft niet per se met man/vrouw-verhoudingen te maken.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Voordelen op de werkvloer
Of het ook voordelen heeft om als vrouw in een mannenwereld te werken? Daar antwoordt Tessa volmondig ja op! ”Ik denk dat als een vrouw mensen aanspreekt, ze toch vaak iets rustiger blijven dan wanneer een man dat doet. Vrouwen kunnen over het algemeen natuurlijk ook wel iets beter praten met mensen.”

Mannen in vrouwenberoepen

En hoe zit het dan met mannen? Kiezen zij wel eens voor een typisch vrouwenberoep? Natuurlijk wel, maar ook de mannelijke verplegers, leerkrachten en weddingplanners zijn nog altijd in de minderheid. Zonde! Juist in een divers team met mannen én vrouwen worden de beste resultaten behaald. Zo zie je bijvoorbeeld op basisscholen dat kinderen het ontzettend leuk vinden om les te krijgen van juffen én van meesters.

Student Erik als apothekersassistentEen gevarieerd team vult elkaar aan
Wie hierover kan meepraten, is NTI-student Erik. Hij volgt met veel enthousiasme de opleiding MBO Apothekersassistent. In zijn stage merkt hij dat mannen en vrouwen elkaar juist goed aanvullen. ”Ik denk dat mannen meer van het knopen doorhakken zijn en vrouwen meer van het bespreken en het werken op gevoel. Maar het maakt echt niet uit of je nu een man of een vrouw bent in dit vak. Het is juist leuk en fijn om een gevarieerd team te hebben.

Niet meer van deze tijd
Over één ding zijn Tessa en Erik het hartgrondig eens. Typische mannen- of vrouwenberoepen, dat is niet meer van deze tijd. ”Het is belachelijk dat die stigma’s nog in stand worden gehouden,” meent Erik. ”Een man kan net zo goed zorgen als een vrouw en een vrouw die het naar haar zin heeft in de bouw is net zoveel waard als een man.“ Ook Tessa is hiervan overtuigd, al denkt ze ook dat de vooroordelen nooit helemaal zullen verdwijnen. ”Doe vooral waar jij je goed bij voelt,” is dan ook haar advies aan toekomstige studenten. ”Elke opleiding en elk vak heeft zijn mooie en minder mooie kanten. Twijfel er dus vooral niet over om een opleiding te gaan doen. Het is jouw leven!


Wil jij graag een nieuwe stap maken in je carrière? Omscholing is bij NTI goed mogelijk! Lees meer over omscholen naar de zorg, omscholen naar het onderwijs of omscholen naar de techniek.

Benieuwd naar de opleidingen van Erik en Tessa?

MBO Doktersassistent   MBO Beveiliger