Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiplechoicevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Inleiding

De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. We geven je met deze proefles zicht in een module van de opleiding:

  1. Module: Professionele gespreksvoering (theorie + vragen)

Je leest een interessant stuk uit het boek Professionele gespreksvoering. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden. 

Berendineke Steenbergen 7Berendineke Steenbergen - Docent SPH
“Ik werk met veel plezier voor Hogeschool NTI. Het leukste van NTI is het contact met de studenten. Hoog gemotiveerd en door hun ervaring in het werkveld blijf ik zelf ook meteen op de hoogte van de ontwikkelingen. Waar ik ook erg blij mee ben is het blended learning concept. Hiermee loopt NTI ver voor op andere hogescholen en kan ze haar emancipatoire rol binnen ‘tweede kans onderwijs’ waarmaken.”

 

Theorie Professionele gespreksvoering

Je krijgt nu een tekst uit het boek Professionele gespreksvoering. Dit boek wordt gebruikt voor de gelijknamige module.

opleiding sociaal pedagogische opleidingCoaching is in het zakenleven een actueel onderwerp: het lijkt trendy en modieus om te zeggen dat men een coach heeft. Ondanks deze tendentieuze kwalificaties is coaching een zeer bruikbaar instrument voor organisaties om medewerkers bewust te maken van kwaliteiten, tekortkomingen en ambities. Afhankelijk van hoe coaching in een organisatie wordt ingezet, leidt het bijna altijd tot rendementsverbetering. Dit hoofdstuk benadrukt basiselementen voor het inzetten van coaching als managementtool.

Achtergrond

De meeste besproken gespreksvormen spelen een rol in de plannings-en-beoordelingscyclus: dat geldt voor het planningsgesprek, het functioneringsgesprek, het beoordelingsgesprek en ook voor het ontwikkelingsgesprek. Daar gaat het vooral om doelstellingen en de wijze waarop die doelstellingen worden gerealiseerd. Andere besproken gespreksvormen hebben een directe rol met de functie van leidinggevende: het slechtnieuwsgesprek en het correctiegesprek.

Het coachgesprek is een vreemde eend in deze bijt, want anders dan de gesprekken die op resultaat of het product sturen en de gesprekken waarbij hiërarchie een belangrijke rol speelt, is het coachgesprek een gespreksvorm die vooral om inhoud en om het proces gaat. Dat is een van de redenen dat het coachgesprek vaak niet door de leidinggevende met de medewerker wordt gevoerd. Het is een proces gestuurd gesprek en geen product gestuurd gesprek.

Ook staan hiërarchische verhoudingen de betrokkenheid van de manager bij coaching in de weg: voor succesvolle coaching is een min of meer gelijkwaardige positie essentieel: alleen dan durft de medewerker vertrouwen in de coach te stellen. Het moet duidelijk zijn dat er op geen enkele wijze vermenging van coaching en beoordeling plaats zal vinden. Daarnaast is het voeren van coachgesprekken afhankelijk van behoefte en noodzaak: als het nodig is om iemand inhoudelijk en procesmatig verder te helpen, zet de organisatie de coachtool in.

Opleiding SPHVaak is het te duur en meestal ook onnodig om deze standaard in te zetten. Toch zetten leidinggevenden de coachtool geregeld in omdat het medewerkers vaak daadwerkelijk verder helpt en ze aanzet tot kritische zelfreflectie. Simpel gesteld is een coach iemand die een medewerker helpt door kritische vragen te stellen. De medewerker moet in het coachgesprek vooral worden gestimuleerd om zelf antwoorden op zijn vragen te formuleren. Dan kan op verschillende manieren en afhankelijk van de dynamiek van de medewerker wordt er een bepaalde coachstijl ingezet.

Coaching is een zakelijke tool, het is geen therapie en de coach is geen therapeut. Het gaat erom dat de uitvoering van het werk wordt verbeterd: niet meer en ook niet minder. Is er meer nodig bij de medewerker, dan moet er worden verwezen naar professionele therapeuten. Om dit zakelijke karakter van coaching zuiver te houden, is het goed om niet meer dan drie tot vier coachgesprekken af te spreken. Natuurlijk kan coaching ook meer gesprekken vragen, maar er moet in dat geval voor worden gewaakt dat de medewerker niet afhankelijk van de coach wordt.

Coachstijlen

Er zijn drie soorten coachstijlen te onderscheiden:

1. mentorcoaching;
2. contentcoaching;
3. verandercoaching.

Bij mentorcoaching is de coach zeer ervaren. Hij vertaalt zijn eigen ervaringen naar de situatie van de medewerker zodat die analoog aan de coach de situatie kan oplossen. Mentorcoaching draait dus om uitwisseling van ervaringen.

Contentcoaching draait om het delen van kennis en inzichten. De coach heeft kennis van de concrete situatie van de medewerker en stuurt op het bereiken van nieuwe inzichten door het leveren van nieuwe informatie. Opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Bij verandercoaching gaat het vooral om het proces: de coach spiegelt en stelt kritische vragen die de medewerker dwingen na te denken over hoe het werk anders en beter kan worden aangepakt. Vooral de laatste twee coachstijlen, contentcoaching en verandercoaching,zijn voor medewerkers goed in te zetten. De eerste coachstijl, mentorcoaching, is meestal beter in te zetten voor leidinggevenden op directieniveau.

Hoe noem je het type coaching waarbij het proces centraal staat?

Voor de coach is het van belang om minstens een stap dieper met de medewerker te komen dan enkel het concrete niveau: Wat is er gebeurd? Waar doen zich problemen voor? Hoe is een en ander aangepakt? Bij coaching is het belangrijk om op een reflectiever niveau te komen waarbij de medewerker van een afstand naar de concrete ervaring kan kijken. Dan pas is het mogelijk om tot nieuwe inzichten te komen. Let op: zakelijke coaching is geen therapie. De coach is geen therapeut die wroet in de ziel van de medewerker.

De belangrijkste vaardigheid die een coach in huis moet hebben, is het stellen van goede vragen. Goede vragen zijn vragen die het gewenste effect opleveren en die ertoe leiden dat de medewerker reflecteert op zijn gedrag en de beschreven situatie. Goede vragen zijn open, niet-suggestieve vragen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de coach zijn vragen afstemt op de communicatie- en denkstijl van de medewerker.

Aansluiten bij mentaal-abstracte medewerkers

De mentaal-abstracte medewerker houdt ervan te analyseren. Vragen die de medewerker worden gesteld, moeten hieraan tegemoetkomen. De vragen die aansluiten bij deze stijl zijn vragen die gaan over de manier waarop de medewerker terugkijkt op de situatie, over het beeld dat hij heeft van zijn functioneren of van de situatie, over dromen en ambities, over patronen in het eigen gedrag en andere manieren van aanpak, over ideeën, kansen en mogelijkheden, inzichten en conclusies.

opleiding SPHAansluiten bij emotioneel-associatieve medewerkers

Om zich uit te spreken, is het voor de emotioneel-associatieve medewerker belangrijk zich veilig en begrepen te voelen. De vragen die de medewerker worden gesteld, moeten dan ook betrekking hebben op de persoonlijke beleving van de medewerker. Vragen die aansluiten hierbij zijn vragen die gaan over de manier waarop de medewerker de situatie heeft ervaren, over het gevoel dat de situatie opriep, over de associaties die erbij werden verkregen, over wat er van de ervaring is geleerd en hoe de situatie bij anderen zou zijn overgekomen enzovoort.

Hoewel het stellen van de juiste vragen belangrijk is, moet de coach er zich ook van bewust zijn dat de emotioneel-associatieve medewerker ook onzeker kan worden als er te veel vragen op hem worden afgevuurd. Het helpt als de coach niet alleen vragen stelt, maar ook vertelt over persoonlijke ervaringen en situaties. Dit zorgt ervoor dat de relatie tussen de coach en de medewerker gelijkwaardig voelt, wat voor de medewerker voorwaarde is om zich te kunnen openstellen.

Aansluiten bij fysiek-feitelijke medewerkers

De fysiek-feitelijke medewerker communiceert vaak heel feitelijk. Het is daarom belangrijk dat de vragen die deze medewerker worden gesteld hierop aansluiten. Denk hierbij aan vragen als: Wat gebeurde er? Hoe is de situatie ontstaan? Welke alternatieven zijn er? Wat was de rol van de medewerker en wat was zijn belang? Welke risico's ziet de medewerker, wat was zijn doel? Hoe effectief was de aanpak? Welke randvoorwaarden zijn er nodig om het doel te bereiken, welke voor- en nadelen zijn er? Welke strategie of tactiek is een volgende keer effectief?

Ook in deze gespreksvorm zijn de LSD-vaardigheden belangrijke gespreksvaardigheden voor de coach. Goed luisteren, op tijd samenvatten en doorvragen is ook hier weer essentieel.

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent