Gerdien heeft altijd in de mode gewerkt. Na een verdrietige periode voor haar gezin heeft ze besloten een carrièreswitch te maken. Nu volgt ze sinds vorige zomer een mbo-opleiding om doktersassistent te worden. De opleiding verloopt erg goed en ze mag binnenkort al met haar stage beginnen. 

GerdienWelke opleiding volg je?
Ik volg de opleiding MBO Doktersassistente, mbo-niveau 4.

Hoe ver ben je nu met de opleiding?
In juni 2020 ben ik begonnen met de opleiding en ik maak deze maand de laatste twee theorie-examens van mijn keuzedelen. Alle andere theoretische examens van de opleiding heb ik afgrond. Ik heb nog één praktijklesdag en het praktijkexamen staat half februari gepland. Mijn stage gaat binnenkort van start, dus het gaat lekker vlot.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het prettig vind om in mijn eigen tempo de studie te kunnen volgen. Bij andere opleidingsinstanties is de lesmethode anders en examenperiodes liggen vast. De vrijheid om examens te maken op een tijdstip dat mij het beste uitkomt vind ik echt ideaal.

Is het een droom van jou om doktersassistente te worden? Of heb je dit pas later bedacht?
Ik ben 52 jaar en heb altijd met veel plezier in de mode gewerkt. Als tiener heb ik de MBO-4 opleiding Mode en Kleding gevolgd en ik ben altijd als coupeuse werkzaam geweest. Vijf jaar geleden is tot groot verdriet mijn man overleden. Een erg verdrietige periode hebben we als gezin achter de rug. Nu de kinderen volwassen zijn, de ergste randjes van de rouw eraf gaan en ik het leven weer vol durf te omarmen, heb ik de keuze gemaakt om deze carrièreswitch te maken. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb en ik verbaas mezelf telkens dat het zo lekker gaat met de opleiding. Het beroep van doktersassistente heb ik altijd een mooi beroep gevonden. De grote afwisseling die bij de functie hoort vind ik het allerleukst. Daarnaast geeft het me een goed gevoel om in een zinvol beroep een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheidszorg.

Je mag bijna stagelopen, heb je al een plek gevonden?
Ik ben heel blij dat ik een stageplek heb gevonden want dat is nogal lastig nu in coronatijd. Maar gelukkig begin ik in februari met mijn stage in het ziekenhuis van Doetinchem, op de afdeling laboratorium afname. Ik kijk er erg naar uit om daar nog veel meer te leren, waaronder bloedafname. Ik vind het eerlijk gezegd best spannend om voor het eerst de naald in een persoon te zetten. Want tot nu toe hebben we tijdens de lesdagen alleen op een prikkussen geoefend.

Heb je al een idee wat je allemaal te wachten staat als doktersassistent? Hoe vind je dat?
Ik heb zeker een goed beeld van wat me te wachten staat. De opleiding geeft goed inzicht en tijdens de praktijkdagen hoor ik veel ervaringen van medestudenten die soms al ervaring hebben of al aan hun stage begonnen zijn. Ik heb erg veel zin om zelf ook aan de slag te gaan.

Hoe ziet jouw ideale baan eruit?
Daar heb ik nog niet zo’n vastomlijnd idee bij. Ik vind het heel leuk dat ik mijn stage ga starten in een ziekenhuis. De werkomgeving lijkt mij erg fijn. En ik denk dat de dynamiek in zo’n ziekenhuis goed bij me zal passen. Maar ik ga ook zeker nog op een stageplek bij een huisarts of bij mijn huidige werkgever binnen Defensie andere ervaring opdoen. Daarna weet ik beter hoe mijn ideale baan als doktersassistente eruit zal zien. Maar dat gaat zeker lukken en ik wil dan graag fulltime aan het werk.

Heb je een vaste plek waar je aan het studeren bent? Hoe ziet jouw studeerplek eruit?
Mijn studeerplek is aan de eettafel in de woonkamer. Dat bevalt mij het best. Laptop open, de boeken liggen dan verspreid op tafel. Muziekje op de achtergrond, kop koffie erbij. Ik loop zo even naar de keuken om wat te eten te pakken, helemaal ideaal. De kinderen die in coronatijd wat vaker thuiskomen en even aanschuiven voor een praatje. Ik kan goed focussen en na een korte pauze te hebben gehad kan ik me weer goed concentreren op de lesstof.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Heb je een vast dagritme, of ziet bij jou iedere dag er anders uit?
Ik werk drie dagen in de week bij het KPU-bedrijf van Defensie. Op die dagen gaat de wekker om 5.30 uur, dan doe ik ’s avonds niet vaak meer mijn boeken open. In de weekenden heb ik meestal geen vast ritme maar ga soms nog even aan de studie als ik de week daarna een examen heb. Op de andere twee dagen heb ik soms wel lange dagen zitten leren. Vaak de wekker op een vroeg tijdstip en lange dagen door totdat ik de stof voldoende ken.

Maak je een planning voordat je start met een nieuwe module? Hoe doe je dat?
Voor een nieuwe module bekijk ik hoeveel de examenstof is. Dat verschilt nogal per module. Dan bekijk ik wanneer ik een examen kan maken en die ga ik inplannen bij een examencentrum. Voor het ene vak is de stof wat makkelijker te leren dan voor het andere. Daar kom ik per examen, al lerend, vaak pas achter. Ik heb me wel eens vergist in de hoeveelheid lesstof en dan had ik het examen al gepland. Dat was niet altijd even handig en een beetje tijdsdruk heb ik wel eens gehad, maar dat is allemaal goed gekomen. Tot nu toe heb ik alles in één keer gehaald.

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan studeren?
Als ik examen heb gemaakt kom ik meestal met een goed gevoel de examenzaal uit lopen. Het geeft zo’n voldoening als een examen goed ging. Dan loop ik de trap af, het gebouw uit en daar bedenk ik al welk vak ik vervolgens zal gaan leren. De opleiding voldoet ook helemaal aan mijn verwachtingen, en de resultaten geven me zoveel energie dat ik er niet veel voor hoef te doen om mezelf te motiveren.

Hoe gingen je examens tot nu toe?
Ik heb nu de meeste examens al afgelegd en die ook allemaal gehaald. Dus het ging wel lekker. Ik heb op verschillende locaties examens gemaakt. Een locatie heeft mijn voorkeur, maar je kan zelf kiezen waar je het examen maakt. Die flexibiliteit is ook erg prettig. En een aantal instellingsexamens maak je in Leiden op de NTI-locatie. Dat verliep daar ook prettig.

Hoe ervaar je het flexibel studeren van NTI?
Ik vind het helemaal super, je kan beginnen met welk vak je zelf wil. Het maakt echt niet uit of je afwisseling in de modules kiest en een groter of wat minder groot examen doet. Je kan zelf bepalen hoeveel tijd je vrij maakt of hoeveel zin in een bepaald vak. Echt heel fijn.

Zitten er voordelen aan dat je nu (tijdens corona) bij NTI studeert?
Ik denk dat afgelopen jaar voor iedereen een bijzonder jaar is geweest. Gelukkig gaf deze opleiding mij veel afleiding en voldoening. Doordat er op sociaal gebied niet veel te doen was heb ik de tijd echt nuttig kunnen besteden aan de studie. Het was ideaal om de studie bijna volledig thuis te kunnen doen. Een praktijkdag afgelopen oktober viel uit door de maatregelen, maar die kon gelukkig snel worden ingehaald.

Welk van de volgende types ben jij? Chaoot, Ochtendmens, Nachtbraker, Carrièretijger, Master, Dromer, Boekenwurm of Party animal?
Ik ben van deze types wel een echte boekenwurm, maar heel eerlijk; soms ook een klein beetje een chaoot.


 

Benieuwd naar de opleiding van Gerdien?

Bekijk MBO Doktersassistent