Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

MBO Verzorgende IG Gehandicaptenzorg (GHZ)

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding MBO Verzorgende IG Gehandicaptenzorg (GHZ). Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: MBO Verzorgende IG Gehandicaptenzorg (GHZ)

Verzorgende IG Gehandicaptenzorg (GHZ)

Proefles: Verzorgende IG Gehandicaptenzorg

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de mbo-opleiding Verzorgende IG Gehandicaptenzorg (GHZ). Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles!


Het beroep van verzorgende

Verzorgenden bieden hulp op die plaatsen en die momenten waar in de leefomgeving van de zorgvrager aanvulling nodig is. De leefomgeving kan het eigen huishouden van de zorgvrager zijn, maar ook een vervangende leefomgeving, bijvoorbeeld een zorgcentrum, een verpleeghuis, of een woonvorm voor lichamelijk of verstandelijk gehandicapten.

Zelfzorg is de normale situatie, je zorgt voor jezelf. Mantelzorg is de vrijwillige zorg verleend door familie of bekenden. Professionele zorg is de zorg die verleend wordt door betaalde, gediplomeerde beroepskrachten.

MBO verzorgende IG Geestelijke gezondheidszorg


Hieronder zie je het zorgproces in vogelvlucht:

MBO IG Geestelijke gezondheidszorg


Taken van een verzorgende

De werkzaamheden van verzorgenden omvatten:

 • het in samenspraak met de zorgvrager en naasten opstellen van een zorgplan;
 • de uitvoering van zorg:
 • lichamelijke zorg verlenen
 • aanvullende huishoudelijke zorg verlenen;
 • ondersteunende begeleiding bieden; 
 • voorlichting, advies en instructie geven;
 • het signaleren van veranderingen in de gezondheidstoestand en de zorgvraag;
 • randvoorwaardelijke, met de organisatie en het beroep verbonden, taken (coördinatie, overleg, afstemming met anderen, kwaliteitszorg).

Uitgangspunten van professionele Zorg

De professionele zorg kent twee belangrijke uitgangspunten:

1. Professionele zorg is aanvullend op zelfzorg en mantelzorg. Dit betekent dat je de zelfzorg en mantelzorgactiviteiten die er nog zijn, altijd in stand probeert te houden. Daarnaast stimuleer je als verzorgende de zelfzorg van de zorgvrager en het inzetten van mantelzorg.

2. De professionele zorg mag de zorgvrager nooit de zeggenschap over eigen lijf en leven ontnemen. De zorgvrager heeft immers zelfbeschikkingsrecht. Dit betekent dat de verzorgende aandacht moet hebben voor de vragen en wensen van de zorgvrager. De zorgvrager mag nooit alleen gezien worden als problematiek of ziekte. Hij is een compleet mens met een persoonlijkheid, een heb voorgeschiedenis, een omgeving, enzovoort.

Als verzorgende heb je te maken met deze totale mens. De zorgvrager blijft een zelfstandig persoon, ook al heeft hij nog zoveel hulp nodig. Daarom zullen in de zorgverlening onderhandelingsmomenten moeten worden ingebouwd. De wensen van de zorgvrager en de mogelijkheden van de instelling/verzorgende kunnen dan in gelijkwaardigheid tegen elkaar worden afgewogen. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op een holistisch-emancipatorische mensvisie.

De holistische mensvisie is een visie die uitgaat van de hele mens. Lichamelijke, psychische en sociale aspecten van het menszijn zijn belangrijk en hebben invloed op elkaar. De emancipatorische mensvisie is een visie die ervan uitgaat dat ieder mens persoonlijk richting geeft aan het leven en zelf verantwoordelijk is voor de keuzes die hij maakt. Dit zelfbeschikkingsrecht verdwijnt niet wanneer de zorgvrager hulp van anderen nodig heeft. De zorgvrager is geen object van zorg, waarvoor anderen bepalen wat goed is. In de zorgverlening heeft de zorgvrager zelf een actieve rol. Zo lang en zo veel mogelijk zal de zorgvrager betrokken worden bij beslissingen over zichzelf en de zorgverlening.

IG Geestelijke gezondheidszorgVoorbeeld
In het 'bejaardentehuis' werd vroeger door de directie gecontroleerd of iemand zich wel aan de voorschriften en afspraken hield. Iemand dronk bijvoorbeeld graag een glaasje brandewijn voor het slapengaan. Als de huisarts dit afraadde in verband met hartklachten, werd de fles die meneer nog op z'n kamer had, door de directie in beslag genomen. En wanneer deze man 'betrapt' werd op drankgebruik, werd hij daarover ernstig onderhouden. Tegenwoordig zouden de gevaren van roken en drinken met de betreffende persoon worden besproken. Iemand kan dan zelf bepalen welke keuzes hij wil maken. Er zijn ook mensen die liever met een zeker risico van hun oude dag willen genieten, in plaats van dat ze, heel voorzichtig levend, koste wat het kost, zo oud mogelijk willen worden.

De opvattingen over zorg verlenen hebben zich in de loop van de tijd ontwikkeld: van alles uit handen nemen van de zorgvrager naar aanvullende zorg, van bevoogding naar zelfredzaamheid en zelfbeschikking. De ideeën over hoe goede zorg eruit moet zien, gaan met de tijd mee.

Methodisch werken

Verzorgende IG geestelijk zorgprocess

Het zorgproces heeft een cyclisch karakter: de uitkomsten van de laatste stap worden weer gebruikt bij het beginpunt van de volgende ronde.

De verzorgende biedt professionele zorg. Professionele zorg heeft een doel. Dat doel bereik je door methodisch te werken. Methodisch werken betekent op een systematische, geplande manier werken aan een doel. Bij methodisch werken denk je na over wat je gaat doen, waarom je het gaat doen en hoe je het gaat doen. In de verzorging krijgt methodisch werken vorm in het zorgproces. Het zorgproces is een proces van terugkerende stappen.

In het zorgproces worden zes stappen onderscheiden:

1. Het verzamelen van gegevens.
2. Het vaststellen van zorgproblemen.
3. Het bepalen van doelen/zorgresultaten.
4. Het plannen van zorgactiviteiten.
5. Het uitvoeren van zorgactiviteiten.
6. Het evalueren van zorg.

Je vindt deze stappen ook terug in het zorgplan. Bij het uitvoeren van de zorg ga je uit van het zorgplan. Het zorgplan is een formulier waarin zorgactiviteiten worden vastgelegd volgens de stappen van het zorgproces.


Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen. De antwoorden komen later in de proefles terug.

  1. Wat zijn de zes stappen in het zorgproces?

  2. Hoe heet de mensvisie die ervan uitgaat dat ieder mens persoonlijk richting geeft aan het leven en zelf verantwoordelijk is voor de keuzes die hij maakt?

  3. Wat zijn de twee belangrijke uitgangspunten van de professionele zorg?

 


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.


Bekijk hier de antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

 1. De kennismaking → het anamnesegesprek → het opstellen van het zorgplan → het uitvoeren van de zorg → het evalueren van de zorg → het ontslag van de zorgvrager

 2. De emancipatorische mensvisie

 3. Ten eerste is de professionele zorg aanvullend op zelfzorg en mantelzorg en niet vervangend. Ten tweede mag de professionele zorg de zorgvrager nooit de zeggenschap over eigen lijf en leven ontnemen.

Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de mbo-opleiding Verzorgende IG Gehandicaptenzorg (GHZ), dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je opleiding!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat