scroll

MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ)

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ). Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiplechoicevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ)

Inleiding

Met deze proefles krijg je een indruk van de opleiding MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ). Je krijgt inzicht in de lesstof. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Persoonlijke verzorging, een intieme zaak

Als je opstaat, was je je en kleed je je aan. Het is prettig om schoon te zijn en er verzorgd uit te zien. De persoonlijke verzorging is een intieme gebeurtenis, iets dat je meestal alleen doet. Zelfs kleine kinderen die zichzelf al kunnen verzorgen, willen daarbij niet gestoord worden.

opleiding verzorgende ig

Wat houdt persoonlijke verzorging in?

Persoonlijke verzorging is alles wat je dagelijks doet om jezelf schoon en verzorgd aan de buitenwereld te presenteren. Je wast je onder de douche of aan de wastafel en je zorgt ervoor dat je kleren schoon zijn. Dit zijn heel vanzelfsprekende zaken waar je niet elke dag bij stilstaat.

Persoonlijke verzorging is belangrijk voor mensen om zich schoon, fris en zeker van zichzelf te voelen. Als mensen door een ziekte of handicap zichzelf niet meer persoonlijk kunnen verzorgen, moeten ze zich laten helpen bij iets heel eigens. Je kunt er als verzorgende veel aan doen om zorgvragers hierbij te ondersteunen. Je houdt bijvoorbeeld rekening met de wensen, gewoonten en gebruiken van de zorgvrager, en je benadert hem respectvol.


Als iemand zichzelf niet meer kan verzorgen en door anderen geholpen moet worden, brengt dat vaak gevoelens van schaamte met zich mee. Als verzorgende toon je hier begrip voor en probeer je zorgvragers zo veel mogelijk zelf te laten doen, met of zonder hulpmiddelen.

Methodisch werken bij de persoonlijke verzorging

Als professionele zorgverlener verleen je methodisch zorg. Dat betekent dat de zorgbehoefte van de zorgvrager het uitgangspunt vormt voor jouw aanbod. Jouw taken en acties sluiten precies aan bij de zelfzorgtekorten van de zorgvrager. Je houdt rekening met de wensen, gewoonten en gebruiken van de zorgvrager. Wat de zorgvrager nog zelf kan, laat je hem zelf doen. Om goed te blijven zien wat de zorgvrager nodig heeft, is het belangrijk dat je de zorg goed coördineert en steeds evalueert met de andere betrokkenen.

Zorgbehoefte inschatten

Voordat je iemand helpt bij de persoonlijke verzorging schat je in aan welke zorg hij behoefte heeft. Dat doe je door het zorgplan te lezen. Daarin staat wat de zorgvrager zelf nog kan en waarbij hij hulp nodig heeft. Dit hangt onder andere af van:

 • spierkracht, coördinatie en balans van de zorgvrager;
 • zelfzorgmogelijkheden van de zorgvrager. (Kan hij zonder hulp staan of zitten, bukken, handelingen uitvoeren en zich verplaatsen?);
 • energie van de zorgvrager;
 • conditie van de zorgvrager. (Is hij verzwakt of vermoeid? Heeft hij pijn?);
 • cognitieve vermogens van de zorgvrager;
 • oriëntatie van de zorgvrager. (Kan hij zich oriënteren, weet hij wie hij is, waar hij is, en hoe hij zichzelf persoonlijk moet verzorgen?).

In het zorgplan lees je ook wat de zorgvrager graag wil en wat hij gewend is.

 • Wanneer wil hij zich wassen en aankleden?
 • Welke verzorgings- of cosmetische producten gebruikt hij normaal: zeep, shampoo, deodorant?

Ten slotte vind je in het zorgplan informatie over de volgende zaken.

 • Wil de zorgvrager dingen leren of weten over persoonlijke verzorging?
 • Is de zorgvrager gemotiveerd om zichzelf persoonlijk te verzorgen?

Kind wassen, douchen en baden

Elk kind reageert weer anders op de lichamelijke verzorging door een 'vreemde' verzorgende. Het is jouw taak om ieder kind in de eerste plaats veiligheid te bieden.

Stelling: spierkracht, coördinatie en balans van de zorgvragen zijn niet van belang bij het inschatten van de zorgbehoefte.

Peuters
Peuters hechten aan vaste rituelen en gewoonten. Ze willen graag laten zien dat ze een eigen wil hebben. Douchen vinden ze soms onplezierig, omdat ze niet begrijpen waar de straal water vandaan komt. In bad kunnen ze lekker spelen. Veiligheid staat voorop, want peuters beseffen niet dat er heet water uit kranen komt en dat die kraan heet wordt. Ze kunnen uit bad vallen of verdrinken. Blijf daarom altijd bij ze.


Jij hebt een voorbeeldfunctie voor kinderen.

Kleuters
Kleuters willen graag alles zelf doen. Ze zijn ondernemend en gebruiken graag allerlei producten die ze in de badkamer vinden en die er aantrekkelijk uitzien. Haal daarom alle producten weg die ze niet mogen gebruiken. Geef hun onschuldige plastic flesjes met eigen producten en speeltjes. Blijf altijd bij kleuters in de badkamer tot ze helemaal klaar zijn.

Een schoolgaand kind
Een schoolgaand kind geniet vaak van de warmte en het comfort van een bad. Vaak zijn ze trots op hun eigen toiletartikelen. Ze willen graag zelfstandig en groot zijn en zichzelf zo veel mogelijk verzorgen. Dit is vaak het moment waarop je met hen kunt praten. Let op de veiligheid en blijf bij ze.

Wat zijn typische kenmerken van kleuters waarmee je rekening moet houden als je kinderen gaat wassen, douchen of baden?

Pubers
Zodra kinderen in de puberteit komen, kunnen ze zich gaan schamen voor hun lichaam. Dit komt doordat hun lichaam tot volwassen proporties uitgroeit. Bied pubers privacy en probeer ze op een juiste manier te benaderen. Leg de puber uit waarom je hem wilt helpen met douchen of baden, en geef hem de kans te reageren en zijn mening daarover te geven. Als je absoluut hulp moet bieden om gezondheidsredenen, leg dan uit waarom. Zelfzorg is heel belangrijk voor de puber. Iedere puber heeft daarbij zijn eigen stijl en voorkeur, waar je rekening mee houdt.

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat