Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Opleiding Verpleegkundige Gehandicaptenzorg met klassikale lessen

Ben je flexibel, stressbestendig en wil je zorg bieden aan cliënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking? Met de opleiding Verpleegkundige gehandicaptenzorg van NTI word je op een praktijkgerichte manier klaargestoomd voor dit uitdagende beroep. Je studeert in je eigen tempo via de online leeromgeving en volgt daarnaast klassikale lessen van een docent uit het werkveld. Zo breng je je kennis over bijvoorbeeld verpleegtechnische handelingen, voorlichting en begeleiding in de praktijk. Na afloop heb je een erkend MBO-diploma op zak en kun je direct aan de slag. Enthousiast? Lees dan snel verder!

Hoe ziet een klassikale mbo-opleiding eruit?

Tijdens de opleiding MBO Verpleegkundige Gehandicaptenzorg (GHZ) Klassikaal volg je klassikale lessen van docenten uit het werkveld. Je hebt elke vier à zes weken les. Tijdens deze bijeenkomsten heb je direct contact met medestudenten. Ideaal om elkaar te helpen bij opdrachten. In de lessen worden de belangrijkste onderwerpen behandeld en je wordt klaargestoomd voor je examens. Je wordt intensief begeleid gedurende je studie, omdat je lessen volgt in kleine klassen.

Keuze uit meerdere leslocaties

Voor de lessen van de opleiding MBO Verpleegkundige Gehandicaptenzorg (GHZ) Klassikaal kun je kiezen voor een locatie bij jou in de buurt. MBO Verpleegkundige Gehandicaptenzorg (GHZ) Klassikaal start twee keer per jaar, in november en maart. De lessen worden buiten de vakantieperiodes om gepland. Je ontvangt twee weken voor het eerste college je studiepakket. Onder het tabblad Locaties vind je een overzicht van alle beschikbare locaties en lesdagen.

Online leeromgeving

In de online leeromgeving onderhoud je contact met je docenten en medestudenten. Je kunt er onder andere oefenopgaves maken en een actueel overzicht zien van je cijfers, examens en eventuele praktijkdagen.

Wat kun je na Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Klassikaal?

Na deze opleiding kun je aan de slag in het ziekenhuis, maar je kunt bijvoorbeeld ook op een woongroep of in een verpleeghuis werken. Je weet hoe je diverse cliënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking de juiste zorg en begeleiding biedt. De bezigheden van de verpleegkundige verschillen per cliënt, maar belangrijke taken die jij uit gaat voeren zijn:

 • Het bieden van basiszorg zoals wassen en scheren
 • Infuus inbrengen
 • Zorg en begeleiding bieden rond onderzoek en behandeling
 • Helpen bij het ontwikkelen en behouden van vaardigheden
 • Vertrouwensband opbouwen met de cliënten om een veilige sfeer voor hen te creëren

Uniek: officiële studieboeken bij het lesgeld inbegrepen

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Deze kwalitatieve en actuele studieboeken worden o.a. ook bij ROC’s gebruikt. 
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al snel honderden euro’s. 
 • De studieboeken zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen!

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Wat leer ik?

In deze opleiding Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Klassikaal leer jij diverse cliënten of patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking zorg bieden. Hoe stel je een verpleegplan op? Hoe reageer je op onvoorziene situaties? Hoe voer je verpleegtechnische handelingen uit? Je werkt aan je eigen deskundigheid en kunt na afloop nieuwe collega’s of stagiaires begeleiden. Je ontwikkelt belangrijke competenties, zoals het tonen van aandacht en begrip, het omgaan met druk en je richten op de behoeften en verwachtingen van de cliënt. Je kunt creëren en innoveren en weet hoe je materialen en middelen in moet zetten om jouw cliënten te helpen. Ook kun je jouw cliënten begeleiden in de omgang met veranderingen.

Studieprogramma

Hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

 • Kwaliteitszorg en deskundigheid
 • Visie en inzicht op zorg
 • Persoonlijke basiszorg
 • De zorgvrager en zijn ziekte
 • Verpleegplan
 • Anatomie, fysiologie & Pathologie
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Medicijnleer & beroepsgericht rekenen
 • Voorlichting, advies en instructie
 • Begeleiden
 • Communicatietechnieken
 • Coördineren van zorg
 • Multidisciplinair werken
 • Doelgroepen

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen ontvang je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen.

Uit deze keuzedelen kun je kiezen

 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Digitale vaardigheden basis
 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs
 • Eerstelijns- en ketenzorg
 • Expressief talent
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Ondernemend gedrag
 • Ondernemerschap mbo
 • Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs

Persoonlijke begeleiding

Heb je vragen over bijvoorbeeld het boeken van examens of de planning van je studie? Jouw mentor staat altijd voor je klaar. Stel je vragen telefonisch of per e-mail.

Lees meer

Inclusief praktijkbijeenkomsten en praktijkdag algemene vakken

Naast de klassikale lessen volg je 10 praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding, waarin je beroepsspecifieke vaardigheden leert. Deze vinden plaats in Rotterdam. Onder begeleiding van een docent ga je bijvoorbeeld aan de slag met reanimatie, steunkousen aandoen, eerste hulp verlenen bij verwondingen of vergiftigingen en het bedienen van een voedingspomp. Tijdens de praktijkdag algemene vakken worden de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap toegelicht. Na het volgen van deze dag weet je hoe je je het beste kunt voorbereiden op de bijbehorende examens.

Studeer via de derde leerweg

Het NTI biedt de klassikale mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij: mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen. Lees meer over de derde leerweg bij het NTI.

Locaties

Locaties

Tijdens deze klassikale variant van de opleiding Verpleegkundige GHZ volg je elke 4 à 6 weken een theorieles van de beste vakdocenten. Het eerste jaar bevat 19 lessen, het tweede jaar ook 19 en het derde jaar 2 lessen. Je kiest zelf de locatie waar je jouw theorielessen wilt volgen: in Leiden, Utrecht, of Eindhoven. Daarnaast volg je praktijkdagen in Rotterdam. Neem voor meer informatie over de klassikale lessen contact op met onze studieadviseurs.

Toelating

Toelatingseisen voor MBO Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Klassikaal

Om toegelaten te worden tot de MBO-opleiding Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Klassikaal op niveau 4 dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma's of bewijzen:

 • Diploma MBO niveau 2 of 3
 • Diploma VMBO (K, G, T)
 • Diploma LBO of VBO met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op c-niveau waaronder Nederlands, MAVO, MAVO-VBO, HAVO, VWO
 • Overgangsbewijs HAVO/VWO naar het vierde leerjaar

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!

Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet, kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets en ben je minimaal 18 jaar? Dan mag je starten met een (klassikale) mbo-opleiding van jouw keuze! Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een (klassikale) mbo- of basisopleiding van het NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Kom je in aanmerking voor vrijstellingen?

Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen. Je kunt ook vrijstellingen ontvangen op basis van een ervaringscertificaat.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities 
 • je droombaan 
 • je vooropleiding 
 • je persoonlijke situatie

Stage

Stage tijdens de klassikale opleiding Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

De stage maakt een belangrijk onderdeel uit van deze opleiding. Zo maak je kennis met je toekomstige werkveld en breng je je kennis direct in de praktijk. Het stagebedrijf dient erkend te zijn door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats.

Wanneer je een stage in de gehandicaptenzorg wilt doen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze verklaring is bedoeld is om kwetsbare groepen in de samenleving te bescherming. Wil je meer weten over een VOG? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl of www.vgn.nl.

Stageduur van de klassikale opleiding Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Het aantal stage-uren voor de opleiding bedraagt 2220 uur.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut

Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-College kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Begeleiding door een stageadviseur

Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen. Bekijk het aanbod basisopleidingen van het NTI MBO-College.

Examen

Examens van de klassikale opleiding MBO Verpleegkundige GHZ

De opleiding bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de Proeven van Bekwaamheid.

Je ontvangt een officieel erkend mbo-diploma

De opleiding MBO Verpleegkundige Gehandicaptenzorg (GHZ) Klassikaal van het NTI MBO-College is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

Voer de beschermde beroepstitel verpleegkundige

Met het diploma op zak kun jij je laten inschrijven in het BIG-register. Je mag dan de beschermde beroepstitel verpleegkundige voeren. Hierdoor weten werkgevers en patiënten/cliënten dat je een deskundig verpleegkundige bent.

Doorstuderen?

Heb je de klassikale opleiding MBO Verpleegkundige GHZ op niveau 4 succesvol afgerond? Dan kun je met dit diploma doorstromen naar andere sectoren van mbo-opleidingen op niveau 4, zoals Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, of je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 39,31 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Deze kosten zijn inclusief de NTI theorie- en praktijkexamens, de proeven van bekwaamheid (indien van toepassing) en de eindbeoordeling van de stage. 

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College ben je een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Je profiteert van ons unieke all-in concept. Dit betekent dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor: studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Daarnaast kun je jouw klassikale mbo-opleiding gratis verlengen. Je mag dus langer doen over je klassikale opleiding, zonder extra kosten!

Verpleegkundige 4260

Termijnen 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 365,50
Nu met 25% korting € 274,13
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Ontvang tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst!

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Ben jij benieuwd naar jouw belastingvoordeel voor deze opleiding? Vul dan hieronder je persoonlijke gegevens in en bereken jouw voordeel direct.

Jouw belastingvoordeel:

Over 2020 ontvang je € 3.751,86 aan studiekosten terug van de belasting!*

* Dit voorbeeld geldt als indicatie. Bekijk de uitgebreide informatie hier.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal