Docent Anna
Welkom bij de Proefles. In deze stories starten we met wat uitleg over FlexibelStuderen® bij NTI!
Bij NTI studeer je waar en wanneer jou dat uitkomt. Je werkt met de nieuwste lesmethodes.
En je oefent in jouw persoonlijke online leeromgeving, met handige studietools.
Bij vragen staan jouw docenten en mentoren voor je klaar. Zo sta je er niet alleen voor tijdens je studie.
Start wanneer het jou uitkomt, want bij NTI kun je meteen aan de slag.
We willen je graag laten zien hoe ons lesmateriaal eruit ziet.
Scroll naar beneden om jouw proefles te starten! ⇩
scroll

Brancheopleiding Pedicure

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Brancheopleiding Pedicure. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Brancheopleiding Pedicure

Inleiding

Proefles Pedicure

Met deze proefles krijg je een indruk van de brancheopleiding Pedicure van het NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Inleiding

MBO pedicure

Vanzelfsprekend moet je als pedicure veel weten over voeten. In deze proefles gaan we hier verder op in.

Om voetafwijkingen en verkeerde voetstanden op een voetafdruk te kunnen constateren, moet men terdege weten hoe een juiste voetstand van een normaal gezonde voet moet zijn. Dit hoofdstuk is bedoeld u een overzicht te geven van de evolutie, ontwikkeling en anatomie van de voet en de biomechanica tijdens het gaan. Een gezonde voet is een precisieapparaat, enorm belastbaar en exact functionerend, dat het totale gewicht van het lichaam tientallen jaren draagt en beweegt. Een geringe standafwijking van de voeten heeft verregaande consequenties voor het houdings- en bewegingsapparaat. Hoofdpijn, nek- en schouderklachten, spierklachten, onderrug- en heupklachten, aderkrampen, knieklachten, enkelpijn en voetklachten kunnen, indien het bewegingsapparaat niet goed functioneert, hiervan het gevolg zijn.

De beenderen van de voet

Het voetskelet bestaat uit 26 botdelen of beenderen en twee of drie sesambeentjes. Als we naar de vorm van de beenderen kijken, kunnen we deze als volgt indelen: korte pijpbeenderen, wigvormig en onregelmatige vormen. De voet is daardoor een gecompliceerde eenheid. De vele botjes vormen samen vele gewrichtjes en hierdoor zijn ook vele bewegingsvormen mogelijk. Hierdoor is het mogelijk dat de voet het menselijk lichaam over allerlei terreinen kan laten bewegen en bij het staan de volledige lichaamslast kan dragen.

MBO Pedicure

De voet kunnen we in drie delen verdelen

  1. De voetwortel/tarsus/7 beenderen (voor het interpreteren van de blauwdruk noemen we dit de achtervoet/stand hielbeen).
  2. De middenvoet/metatarsus/5 beenderen (voor het interpreteren van de blauwdruk noemen we dit, samen met het voorste deel van de voetwortel, de middenvoet of het geleng).
  3. Tenen/digiti/14 teenkootjes (voor het interpreteren van de blauwdruk noemen we dit, samen met de kopjes van de middenvoetsbeenderen, de voorvoet en tenen).

Voettypen

PedicureWe onderscheiden vier normale voettypen. Een voettype is een normale voet. Elke afwijking die buiten een bepaalde norm gaat is geen voettype meer maar een standafwijking van de voet (pes voet). Die afwijking is abnormaal en behoort bij de afdeling orthopedie, podologie of podotherapie thuis. De stand van de voet wordt bepaald door de verhouding tussen last (belasting) en draagkracht. Bij normale voeten is die verhouding in evenwicht. De factoren die de stand van de voet bepalen zijn:

– de verhouding tussen macht en last (als de kracht/het gewicht groter is dan die de banden en spieren kunnen dragen, dan is het evenwicht verstoord)
– de vorm van de beenderen (de stand van de beenderen)
– de spanning van de banden (passief)
– de werking van de spieren (actief)
Alle banden van de voet die in de lengte en breedte de bogen behouden, en de spieren die op actieve wijze een belangrijke factor vormen, bepalen en bewaren door hun gezamenlijke kracht de juiste stand van de voet.

Uit hoeveel beenderen bestaat de middenvoet?

De voettypen kunnen in vier verschillende varianten voorkomen

  1. Excavatus/holvoettype met 2-zijdige hoge bogen
  2. Planus/platvoettype met 2-zijdige lage bogen
  3. Valgus/valgustype/(ronatievoet) waarbij het hielbeen naar mediaal kantelt (afvlakken mediale lengteboog)
  4. Varus/varustype/(supinatievoet) waarbij het hielbeen naar lateraal kantelt (mediaal hoge boog)

Een juiste schoen past bij het voettype 

Een goede pasvorm verhoogt het gemak voor de voet en bevordert in hoge mate het zich welbevinden van de voet in de schoen. Om aan een schoen een inhoud te geven die met de naam pasvorm kan worden aangeduid, moet de leest in zijn vormgeving aan bepaalde voorwaarden voldoen. Want al de zorg die men aan de vorm van de leest besteedt komen als pasvormfactoren in de schoen tot uitdrukking. Pasvorm is een abstract gegeven, waarmee men wil aantonen dat de voet in de schoen een goede bodem moet hebben, in de hielpartij een behoorlijke sluiting heeft en in de bal en teenpartij de juiste ruimte vindt om zich te kunnen bewegen.

Een schoen wordt gemaakt op een leest, deze is van hout of kunststof en heeft de contouren of vorm van een voet. In de schoenindustrie kent men drie leestrichtingen. De juiste richting houdt in dat de leest is afgestemd op het voettype, de rechte richting, de normale richting (iets gezwaaid), en de gezwaaide richting of supinatieleest. De marge is hier erg belangrijk, klopt de richting niet, dan past de schoen niet. De ronding van de achterlijn houdt verband met de te verwachten stand van het hielbeen in de schoen.

Hoe noem je het voettype met 2-zijdige hoge bogen?

Schoenen voor voettypen. U beoordeelt de schoen of de pasvorm/leestvorm overeenkomt met het voettype. U kijkt naar de richting van de leest, hakhoogte, de achterlijn en of de schoen extra ruimte voor de tenen biedt.

Excavatustype
De richting is recht, de voet bezit een evenwicht vorm.
Het excavatustype kan goed op een hak tot 5 cm hoog lopen.
De achterlijn of hielronding dient recht te zijn. De schoen dient aan de neus en op de wreef extra ruimte te bieden voor de geklauwde tenen en hoge wreef.

Planustype
De richting is recht, de voet bezit een evenwicht vorm.
Hakhoogte tot maximaal 3 cm. Het planustype kan niet op een hoge hak lopen.
De achterlijn dient een normale ronding te bezitten.
Extra ruimte is hier niet nodig, deze voeten zijn meestal smal en mager.

Valgostype
De richting van de voet kan recht of afgevoerd zijn. Men kiest voor dit voettype een rechte brede leest. Bij een afgevoerde voet een extra brede leest.
Hakhoogte kan tot maximaal 3,5 cm.
De achterlijn dient een normale ronding te bezitten.
Extra ruimte is nodig voor de gehele voet. Het valgustype heeft meestal vette gepolsterde voeten.

Varustype
De richting van het varustype is gezwaaid of aangevoerd. Men kiest voor dit voettype een supinatieleest;
De gezwaaide of aangevoerde leest.
Hakhoogte kan tot maximaal 4 cm.
De achterlijn dient recht te zijn.
Het varustype past zonder problemen gemakkelijk in modieus schoeisel met een vrije snit, veel modellen zijn mogelijk.

Wat is de richting van de valgostype?

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness

Studieadvies

studieadvies chat pop upHeb je een vraag of wil je studieadvies? Onze studieadviseurs zijn nu bereikbaar via de chat.

Start een chat