Brancheopleiding Pedicure

Proefles Pedicure

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de brancheopleiding Pedicure. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.


Inleiding

MBO pedicure

Vanzelfsprekend moet je als pedicure veel weten over voeten. In deze proefles gaan we hier verder op in.

Om voetafwijkingen en verkeerde voetstanden op een voetafdruk te kunnen constateren, moet men terdege weten hoe een juiste voetstand van een normaal gezonde voet moet zijn. Dit hoofdstuk is bedoeld u een overzicht te geven van de evolutie, ontwikkeling en anatomie van de voet en de biomechanica tijdens het gaan. Een gezonde voet is een precisieapparaat, enorm belastbaar en exact functionerend, dat het totale gewicht van het lichaam tientallen jaren draagt en beweegt. Een geringe standafwijking van de voeten heeft verregaande consequenties voor het houdings- en bewegingsapparaat. Hoofdpijn, nek- en schouderklachten, spierklachten, onderrug- en heupklachten, aderkrampen, knieklachten, enkelpijn en voetklachten kunnen, indien het bewegingsapparaat niet goed functioneert, hiervan het gevolg zijn.


De beenderen van de voet

Het voetskelet bestaat uit 26 botdelen of beenderen en twee of drie sesambeentjes. Als we naar de vorm van de beenderen kijken, kunnen we deze als volgt indelen: korte pijpbeenderen, wigvormig en onregelmatige vormen. De voet is daardoor een gecompliceerde eenheid. De vele botjes vormen samen vele gewrichtjes en hierdoor zijn ook vele bewegingsvormen mogelijk. Hierdoor is het mogelijk dat de voet het menselijk lichaam over allerlei terreinen kan laten bewegen en bij het staan de volledige lichaamslast kan dragen.

MBO Pedicure

De voet kunnen we in drie delen verdelen

 1. de voetwortel/tarsus/7 beenderen (voor het interpreteren van de blauwdruk noemen we dit de achtervoet/stand hielbeen)
 2. de middenvoet/metatarsus/5 beenderen (voor het interpreteren van de blauwdruk noemen we dit, samen met het voorste deel van de voetwortel, de middenvoet of het geleng)
 3. tenen/digiti/14 teenkootjes (voor het interpreteren van de blauwdruk noemen we dit, samen met de kopjes van de middenvoetsbeenderen, de voorvoet en tenen)

Voettypen

PedicureWe onderscheiden vier normale voettypen. Een voettype is een normale voet. Elke afwijking die buiten een bepaalde norm gaat is geen voettype meer maar een standafwijking van de voet (pes voet). Die afwijking is abnormaal en behoort bij de afdeling orthopedie, podologie of podotherapie thuis. De stand van de voet wordt bepaald door de verhouding tussen last (belasting) en draagkracht. Bij normale voeten is die verhouding in evenwicht. De factoren die de stand van de voet bepalen zijn:
– de verhouding tussen macht en last (als de kracht/het gewicht groter is dan die de banden en spieren kunnen dragen, dan is het evenwicht verstoord)
– de vorm van de beenderen (de stand van de beenderen)
– de spanning van de banden (passief)
– de werking van de spieren (actief)
Alle banden van de voet die in de lengte en breedte de bogen behouden, en de spieren die op actieve wijze een belangrijke factor vormen, bepalen en bewaren door hun gezamenlijke kracht de juiste stand van de voet.

De voettypen kunnen in vier verschillende varianten voorkomen

 1. excavatus/holvoettype met 2-zijdige hoge bogen
 2. planus/platvoettype met 2-zijdige lage bogen
 3. valgus/valgustype/(ronatievoet) waarbij het hielbeen naar mediaal kantelt (afvlakken mediale lengteboog)
 4. varus/varustype/(supinatievoet) waarbij het hielbeen naar lateraal kantelt (mediaal hoge boog)

Een juiste schoen past bij het voettype 

Een goede pasvorm verhoogt het gemak voor de voet en bevordert in hoge mate het zich welbevinden van de voet in de schoen. Om aan een schoen een inhoud te geven die met de naam pasvorm kan worden aangeduid, moet de leest in zijn vormgeving aan bepaalde voorwaarden voldoen. Want al de zorg die men aan de vorm van de leest besteedt komen als pasvormfactoren in de schoen tot uitdrukking. Pasvorm is een abstract gegeven, waarmee men wil aantonen dat de voet in de schoen een goede bodem moet hebben, in de hielpartij een behoorlijke sluiting heeft en in de bal en teenpartij de juiste ruimte vindt om zich te kunnen bewegen. Een schoen wordt gemaakt op een leest, deze is van hout of kunststof en heeft de contouren of vorm van een voet. In de schoenindustrie kent men drie leestrichtingen. De juiste richting houdt in dat de leest is afgestemd op het voettype, de rechte richting, de normale richting (iets gezwaaid), en de gezwaaide richting of supinatieleest. De marge is hier erg belangrijk, klopt de richting niet, dan past de schoen niet. De ronding van de achterlijn houdt verband met de te verwachten stand van het hielbeen in de schoen.

Schoenen voor voettypen. U beoordeelt de schoen of de pasvorm/leestvorm overeenkomt met het voettype. U kijkt naar de richting van de leest, hakhoogte, de achterlijn en of de schoen extra ruimte voor de tenen biedt.

Excavatustype
De richting is recht, de voet bezit een evenwichtvorm.
Het excavatustype kan goed op een hak tot 5 cm hoog lopen.
De achterlijn of hielronding dient recht te zijn. De schoen dient aan de neus en op de wreef extra ruimte te bieden voor de geklauwde tenen en hoge wreef.

Planustype
De richting is recht, de voet bezit een evenwichtvorm.
Hakhoogte tot maximaal 3 cm. Het planustype kan niet op een hoge hak lopen.
De achterlijn dient een normale ronding te bezitten.
Extra ruimte is hier niet nodig, deze voeten zijn meestal smal en mager.

Valgostype
De richting van de voet kan recht of afgevoerd zijn. Men kiest voor dit voettype een rechte brede leest. Bij een afgevoerde voet een extra brede leest.
Hakhoogte kan tot maximaal 3,5 cm.
De achterlijn dient een normale ronding te bezitten.
Extra ruimte is nodig voor de gehele voet. Het valgustype heeft meestal vette gepolsterde voeten.

Varustype
De richting van het varustype is gezwaaid of aangevoerd. Men kiest voor dit voettype een supinatieleest;
De gezwaaide of aangevoerde leest.
Hakhoogte kan tot maximaal 4 cm.
De achterlijn dient recht te zijn.
Het varustype past zonder problemen gemakkelijk in modieus schoeisel met een vrije snit, veel modellen zijn mogelijk.


Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen. De antwoorden komen later in de proefles terug.

 1. a. In welke drie delen kun je een de voet verdelen?
  b. Geef bij ieder deel van de voet aan uit hoeveel beenderen deze bestaat.
 2.  Welke factoren bepalen de stand van de voet?
 3. Hoe noem je het voettype met 2-zijdige hoge bogen
 4. Wat is de richting van de valgustype voet?

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Bekijk hier de antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

  1. - voetwortel/tarsus: 7 beenderen
   - middenvoet/metatarsus: 5 beenderen
   - tenen/digiti: 14 teenkootjes

  2. De verhouding tussen macht en last (als de kracht/het gewicht groter is dan de banden en spieren kunnen dragen, dan is het evenwicht verstoord), de vorm van de beenderen (de stand van de beenderen), de spanning van de banden (passief) en de werking van de spieren (actief)
  3. Excavatus/holvoettype
  4. Recht of afgevoerd

Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de brancheopleiding Pedicure dus zet vandaag nog de eerste stap!

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je opleiding!

1 / 1