Opleiding Financieel-administratief medewerker

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de mbo-opleiding Financieel-administratief medewerker. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kan ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je andere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Heel veel succes en plezier met de proefles.

Student aan het woord

“Ik vind het prettig dat ik zelfstandig kan studeren, wanneer het mij uitkomt. Als ik hulp nodig heb, dan geef ik dat aan en neemt een docent contact met mij op. Je kunt docenten gewoon mailen en je krijgt altijd binnen 2 dagen reactie, soms zelfs al binnen een paar uur/minuten. Ik ben nog volop met mijn studie bezig en zie het helemaal zitten, wellicht ga ik er zelfs nog een studie bij doen!”

Inschrijven voor deze opleidingStudiegids aanvragenBel me terug

Het journaal of de journaalposten

Een journaal is een systematisch overzicht van alle boekingen die in het grootboek moeten worden verwerkt. Een boeking in het journaal wordt een journaalpost genoemd. In het journaal vermeld je:

 • de datum;
 • de grootboekrekening of rekeningen met het geldbedrag die je gaat debiteren zonder verdere toevoeging;
 • de grootboekrekening of rekeningen die je crediteert. Deze wordt voorafgegaan door het woord aan. Ook daarbij vermeld je het juiste geldbedrag.

Voorbeeld 1
Een voorbeeld maakt dit duidelijk.
Op 12 september wordt per bank € 350 ontvangen van afnemer Smit. Deze journaalpost wordt als volgt genoteerd.

 

Aan het eind van een periode wordt zowel de debetkolom als de creditkolom van het journaal opgeteld. Deze tellingen moeten altijd aan elkaar gelijk zijn. Is dat niet het geval, dan is er zeker een fout gemaakt.

Voorbeeld 2
We gaan verder met het voorbeeld. Op 3 oktober wordt per bank een schuld van € 6.000 aan een leverancier betaald. Op 4 oktober is per kas voor € 5.500 goederen gekocht (btw wordt voorlopig buiten beschouwing gelaten).

 

 

 

 

Je ziet dat bij de journaalposten dezelfde boekhoudregels worden toegepast als die voorafgaand besproken zijn. Als er bijvoorbeeld geld betaald wordt via de bank aan een crediteur, zoals in het bovenstaande voorbeeld, vermindert de bezitting bank; ook vermindert dan de schuld. Zoals regel 2 voorschrijft, wordt de journaalpost aan 110 Bank (credit). Regel 3 geeft aan dat de journaalpost 140 Crediteuren (debet) wordt.

Op deze manier ontstaat een systematisch overzicht van alle boekingen in het grootboek. Waarom maakt men deze extra stap van het journaal? Omdat het de kans op vergissingen bij de boeking in het grootboek verkleint en omdat het journaal makkelijk te controleren is op eventuele fouten. Een journaal wordt vaak per maand gemaakt omdat veel ondernemingen de stand van zaken per maand willen weten in de vorm van een balans en een resultatenrekening.


Vraag 

Je hebt zonet informatie gelezen over journaalposten. Onderstaand kun je een vraag maken die hier bij hoort, het antwoord vind je later terug in de proefles.


AntwoordBen je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de mbo-opleiding Financieel-administratief medewerker, dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Het nieuwe studeren begint hier

Bij het NTI studeer je op je eigen manier. Je kunt op ieder gewenst moment met de opleiding van je keuze beginnen. Dankzij het nieuwe studeren, bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren brengt nog meer voordelen met zich mee. Het is de ideale combinatie van online thuisstudie en klassikale bijeenkomsten. Je volgt thuis een opleiding en je maakt gebruik van moderne studiemethodes waaronder de digitale leeromgeving, waar je contact met andere studenten en docenten hebt, e-modules, interactieve opdrachten en video-instructies. Hiernaast worden tijdens een groot deel van de opleidingen enkele praktijkdagen en/of workshops georganiseerd.

Inschrijven voor deze opleidingStudiegids aanvragenBel me terug

1 / 1