Cursus Zelf kleding maken

Proefles: Zelf kleding maken

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Zelf kleding maken. Je krijgt inzicht in de lesstof. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.


Stoffen

Als je zelf kleding gaat maken, heb je kennis van stoffen nodig. Deze proefles geeft je interessante informatie over verschillende stoffen.

Zelf kleding maken - stoffen

Vezels

Stof is gemaakt van vezels. Elke vezel is een soort haartje. Een groot aantal daarvan vormt in elkaar gedraaid, een garen, en daar is weer een geweven stof of breisel van te maken. Het is altijd van belang dat je de juiste stof voor een werkstuk kiest of het nu om kleding of stoffering gaat. Bekijk in de winkel de stof goed. Voel eraan, kreuk hem met uw hand. Vraag uzelf dan af of hij geschikt is. Denk ook aan de breedte, de prijs en het onderhoud - sommige stoffen moeten gestoomd worden.

Wollen stoffen

Wol is een natuurlijke vezel voornamelijk afkomstig van schapen. Australische merinoschapen geven de mooiste wol. Wol komt ook van geiten (mohair en kasjmier), konijnen (angora). kamelen (kamelenhaar) en lama's (alpaca). Een wolvezel is kort en pluizig, of lang, sterk en glad dan heet het kamgaren. De term 'nieuw' duidt op wolvezels die voor het eerst gebruikt worden. Wol kan namelijk meermalen verwerkt worden en wordt vaak vermengd met andere vezels.

Eigenschappen van wol

 • comfortabel in alle klimaten, want verkrijgbaar in veel diktes en weefsels 
 • warm in de winter en koel in de zomer. doordat hij ademt 
 • neemt vocht beter op dan andere vezels; neemt tot 30 procent van zijn gewicht op voor hij nat aanvoelt
 • vlamwerend
 • relatief kreukbestendig 
 • ideaal voor tailleurwerk want laat zich gemakkelijk met stoom voegen
 • vaak vermengd met andere vezels om de stof minder duur te maken
 • vervilt indien blootgesteld aan hoge temperaturen, vocht en druk 
 • bleekt indien langdurig blootgesteld aan zonlicht 
 • kan door motten aangetast worden

schotse ruit

Challis

Challis

flanel

gabardine

Patronen

Er zijn niet alleen patronen voor kleding, maar ook voor allerlei handwerkprojecten en stoffering. Als je een kant-en-klaar patroon gebruikt moet je jouw maten nemen, zodat je ze met die van het patroon kunt vergelijken. Wellicht moet je het patroon aanpassen voor je de stof gaat knippen. Het is altijd verstandig het patroon eerst van ongebleekte katoen te maken -dit heet een toile. Aan de hand van de toile kun je bepalen of de pasvorm en stijl bij uw figuur passen. Tot slot speld je het patroon op de stof, knip je de delen uit en neem je de pastekens over.


Op de volgende pagina vind je een afbeelding van een patroon.

crepe


Patronen lezen

Er zijn kant-en-klare patronen te koop voor kleding, handwerk en stoffering. Een patroon bestaat uit drie onderdelen: het mapje, het patroon en de instructies. Op het mapje staan een plaatje, suggesties voor de stof en benodigdheden. De patroondelen in het mapje zijn meestal op vloeipapier gedrukt en bevatten een schat aan informatie. Op de instructiebladen staat hoe je het geheel in elkaar moet zetten.

Op de volgende pagina vind je een voorbeeld van een patroonmapje. 

Patroonmapje lezen

crepe


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. Onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de opleiding Zelf kleding maken dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je cursus of opleiding!

1 / 1