Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal

opleiding schoonheidsspecialist

Proefles: Basisopleiding Schoonheidsspecialist

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles.

Klassikaal studeren bij het NTI

Vind jij het fijn om net een beetje extra begeleiding te krijgen tijdens je studie? Dan is een klassikale opleiding perfect voor jou! Je studeert flexibel in kleine groepen. Een klassikale opleiding is perfect te combineren met je drukke baan en/of gezinsleven. Je krijgt 1 of 2 keer per maand les van de beste vakdocenten op een locatie bij jou in de buurt.


Schoonheidsspecialist

Het beroep schoonheidsspecialist is gebaseerd op de algemeen gehanteerde regels voor gezondheidsvoorzorg. Hierbij wordt uitgegaan van de overtuiging dat een gezonde huid mede afhankelijk is van een gezonde geest en een gezond lichaam. Tot het behandelingsgebied hoort:

 1. het behandelen van niet-pathologische veranderingen in huidstructuur en huidfuncties zoals verschillende reinigingsmetboden van de huid, ontharen van huidgebieden, het geven van verschillende massages, het werken met apparatuur, het decoreren d.m.v. make-up en het geven van cosmetische hand- en voetbehandelingen.
 2. het geven van individuele adviezen op het gebied van cosmeticagebruik en kuurbehandelingen.
 3. het verkopen van cosmetica en dergelijke.

Hiervoor heeft de schoonheidsspecialist niet alleen technische vakkennis nodig, maar ook parate theoretische kennis, preparatenkennis, commercieel inzicht en moet hij/zij kunnen omgaan met cliënten.

Werkterreinen

Als schoonheidsspecialist kun je je werkzaamheden vanuit verschillende werkterreinen verrichten:

Als zelfstandige vanuit een thuispraktijk. Er wordt dan een kleine ruimte in of aan het huis gebruikt voor een kleinschalige salon. Als zelfstandige in een eigen pand, bijvoorbeeld een winkelpand, of inpandig in een kapsalon.

cursus schoonheidsspecialist

In dienst bij bijvoorbeeld een beautyinstituut, saunabedrijf of drogisterij. Als voorlichter of vertegenwoordiger bij een cosmetische groothandel. Je kunt je werk als schoonheidsspecialist ook uitoefenen in combinatie of in teamverband met aanverwante beroepen zoals pedicure of kapper. Een schoonheidsspecialist is nooit uitgeleerd; er zijn vele specialisaties of speciale behandelmethoden waarin je je kunt bekwamen.

Bijvoorbeeld:
Cosmetische camouflage
Elektrisch ontharen
Lymfedrainage
Bindweefselmassage
Visagie
Acnebehandelingen
Aromatherapie en nog veel meer.

De onderzoekstechnieken

Voor een goed onderzoek naar de toestand van de huid zijn nodig:

De anamnese

Het woord komt weer uit het Grieks en betekent letterlijk: herinnering. Wij verstaan er de voorgeschiedenis van de aandoening of ziekte onder. In het instituut is het de achtergrond of de reden, waarom de klant zich tot het cosmetisch instituut wendt.

De inspectie

Dit woord komt uit het Latijn. Inspectare betekent: nauwkeurig bekijken, onderzoeken. Dat geeft goed aan wat de handeling inhoudt: het heel goed en nauwkeurig bekijken van de huid.


De palpatie

Ook dit woord komt uit het Latijn. Palpare betekent letterlijk: met de vlakke hand strelen. Wij verstaan er onder het betasten, het bevoelen van de huid. Daardoor kunnen ook niet direct met het blote oog waarneembare onregelmatigheden worden geconstateerd.

Huidanalyse

Hieronder verstaan we het nauwkeurig waarnemen van de huid, om te constateren welke behandelingen dienen te worden ingezet en welke producten dienen te worden geadviseerd voor thuisgebruik. Hoewel deze gehele handeling wordt samengevat onder het begrip huidanalyse wordt de uit deze analyse getrokken conclusie de huiddiagnose genoemd. Beide begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Ter verduidelijking: Analyse komt uit het Grieks. Analusoo = losmaken, ontleden in bestanddelen. Diagnose komt ook uit het Grieks. Diagnoosis = onderkenning, vaststelling. De huidsoort wordt ingedeeld naar:

 • talgproductie
 • vochtgraad
 • doorbloeding
 • huidspanning
 • verhoorning

Enkele van de gegevens kunnen bevestigd of verduidelijkt worden door de “Woodlightanalyse”. De woodlamp produceert een UV licht van 366 nm, dat zelf onzichtbaar is, maar een duidelijke fluorescentie (oplichten in een bepaalde kleur) geeft. Deze waarneming dient in het donker te gebeuren om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen. Daarom kan die het beste na de huidanalyse gedaan worden. Bij de onderstaande gegevens zijn de mogelijkheden met de woodlamp aangegeven.

schoonheidsspecialist worden

1. De talgproductie

 • Normale talgproductie, de huid ziet er “normaal” uit, niet vet en niet droog.
 • Te weinig talgproductie, de huid maakt een droge, wat "strakke" indruk, de poriën zijn eigenlijk niet zichtbaar.
 • Te veel talgproductie, de huid is glimmend en duidelijk vet, de poriën zijn vergroot. Woodlight laat talg helgeel tot knalrood oplichten. De plaatsen waar veel of weinig talg geproduceerd wordt zijn goed te zien.

2. De vochtgraad

 • Normale vochtigheid hoort bij het gemiddelde huidtype.
 • Te weinig vocht geeft een duidelijke vochtarme huid, droog en enigszins craqueléachtig.
 • Teveel vocht komt bijna niet voor, dat valt onder de afwijkingen van de zweetklieren.

Woodlight geeft een indirect beeld van de vochtigheid van de huid. Een vochtarme huid geleidt elektriciteit slecht en wordt gemakkelijk statisch geladen. Hoe vochtarmer de huid, des te statischer. De lucht om ons heen is vol kleine stofjes. Een vochtarme huid trekt veel meer stofjes aan dan een huid met een normale vochtigheidsgraad. Onder woodlight kunnen we die stofjes als helwitte puntjes zien. De dichtheid van die lichtpuntjes geeft een beeld van de huidvochtigheid.

3. De doorbloeding

Een goede doorbloeding toont een huid met een egale kleur. Met een vinger weggedrukt bloed moet snel weer terugstromen. Te trage doorbloeding toont een bleke, wat vale huid. Met de vinger weggedrukt bloed komt pas langzaam weer terug. Te sterke doorbloeding toont een huid die snel rood wordt. Met een vinger weggedrukt bloed komt veel te snel weer terug. Woodlight laat bloed blauwviolet reflecteren. Bij een te zwakke doorbloeding is de huid vaal violet, bij een te sterke doorbloeding bijna donkerblauw.

4. De huidspanning

De huidspanning wordt getest door de huid voorzichtig op te nemen en los te laten. Een te hoge huidspanning doet de huid meteen terugspringen, zonder dat nog gezien kan worden, waar die opgenomen werd. Een te lage huidspanning doet de huid langzaam terugveren en de plek waar de huid is opgenomen blijft nog enige tijd zichtbaar. Woodlight: met de woodlamp kan geen nadere informatie verkregen worden over de huidspanning.


5. De verhoorning

Oververhoorning maakt een huid ruw en grof. Te geringe verhoorning maakt een huid dun en overgevoelig. Woodlight geeft een uitstekend beeld van de verhoorning, omdat die wit oplicht, zodat goed kan worden waargenomen waar de huid oververhoornd is en in welke mate en waar de verhoorning te wensen overlaat. Daarna wordt gekeken naar de afwijkingen van het normale patroon wat betreft:

  • de talgklieren:
  • witte, gesloten comedoen en zwarte open comedonen, acne, talgkysten, rosacea.  • de verhoorning: verhoogde afschilfering, psoriasis, ichthyosis, roos.

 

  • de pigmentatie: hyperpigmentaties als sproeten, moedervlekken, zwangerschapsmasker en andere chloasmata. hypopigmentaties als vitiligo en albinisme.

 

  • de bloedcirculatie: verhoogde doorbloeding als wijnvlekken, teleangiëctasieën, erytheem, spinnaevi en hematomen, vertraagde doorbloeding, overmatige bleekheid.

 

 • het bindweefsel:
 • steelwratjes (fibromen).
 • de beharing:
 • overbeharing, hypertrichose, hirsutisme, onderbeharing, allopecia areata, haaruitval, kaalheid.

In verband met het verschil tussen de vrouwenhuid en de mannenhuid is een goed inzicht in dat verschil nodig om de juiste conclusies uit de bovenstaande gegevens te trekken. Op de cliëntenkaart wordt verder genoteerd:

 • De diverse behandelingen waarbij in het kort de resultaten worden vermeld.
 • De gemaakte afspraken.
 • De gebruikte producten en apparatuur.
 • De geadviseerde producten voor thuisbehandeling en de daarvan gekochte hoeveelheden.

Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen. De antwoorden komen later in de proefles terug.

 1. Vanuit welke werkterreinen kun je als schoonheidsspecialist je werk verrichten?

 2. Wat betekent ‘palpatie’? En wat wordt hieronder verstaan?

 3. Naar welke 5 kenmerken wordt de huidsoort ingedeeld?

 4. Wat betekent het als je met een vinger op de huid drukt en het bloed komt pas langzaam weer terug?

Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.


Bekijk hier de antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

  1. - Als zelfstandige vanuit een thuispraktijk
   - Als zelfstandige in een eigen pand
   - In dienst bij een bedrijf of instituut
   - Als voorlichter of vertegenwoordiger bij een cosmetische groothandel

  2. Palpatie komt van het Latijnse woord Palpare en het betekent: met de vlakke hand strelen. Daar wordt het betasten en het bevoelen van de huid onder verstaan. Daardoor kunnen ook niet direct met het blote oog waarneembare onregelmatigheden worden geconstateerd.

  3. De huidsoort wordt ingedeeld naar: talgproductie, vochtgraad, doorbloeding, huidspanning en verhoorning.

  4. Dit betekent dat de huid een trage doorbloeding heeft. In dit geval is de huid ook vaak bleek en vaal.

Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt twee keer in het jaar starten met de Brancheopleiding Schoonheidsspecialist Klassikaal, bekijk de opleidingspagina voor meer informatie.

Voordelen van een klassikale opleiding

 1. Door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkende opleidingen
 2. Flexibel studeren met 1 of 2 keer college per maand
 3. Perfect te combineren met een baan en/of een gezin
 4. Contact met studiegenoten
 5. Alles binnen handbereik met de online leeromgeving
 6. Intensieve begeleiding van de beste vakdocenten
 7. Gratis studieverlenging.

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je cursus of opleiding!

1 / 1