HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de opleiding HBO Toegepaste psychologie voltijd van Hogeschool NTI. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. We geven je met deze proefles zicht in twee modules van de opleiding:

 1. Module: Algemene psychologie (kennisclip)
 2. Module: Psychologische gesprekvoering (theorie + casussen)

Je start zo direct met een kennisclip over Algemene psychologie. Daarna lees je een interessant stuk uit de module Psychologische gesprekvoering. Na het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden. Uiteraard krijg je de antwoorden later in de proefles. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Veel plezier met de proefles!

HBO Studieadvies


Hoe ziet HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd eruit?

De opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd biedt je structuur, maar ook maximale flexibiliteit. Ideaal als je ook een bijbaan hebt. Zo past de opleiding zich aan jou aan, in plaats van andersom. Hieronder staan 5 voordelen van de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd:

 • Je hebt 1 keer in de week les in Utrecht of Leiden;
 • Je kunt een studievoorschot aanvragen bij DUO;
 • De beste studieboeken t.w.v. ruim €1000,- zit bij je lesgeld inbegrepen;
 • Je volgt dagelijks e-colleges van praktijkdocenten via jouw online leeromgeving;
 • Je kunt je kennis testen met de Memotrainer app.

Ontdek onze nieuwe online leeromgeving

De nieuwe online leeromgeving van NTI


Start proefles

Module Algemene psychologie

Elke module van HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd heeft een aantal kennisclips. Een kennisclip geeft je handige tips tijdens je studie. Bekijk onderstaand de kennisclip van de module Algemene psychologie.


Module Psychologische gespreksvoering

HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd proefles

Tijdens de module Psychologische gesprekvoering leer je een aantal vaardigheden die een hbo-psycholoog nodig heeft. Je wordt hierdoor perfect klaargestoomd voor de praktijk.

Theorie I: Het beschrijven van cognities, emoties en gedrag a.d.h.v. sociaalpsychologische principes

Wanneer we iemand sympathiek vinden zijn we eerder geneigd om iets van iemand te kopen of iets aan te nemen. Maar waarom vinden we iemand sympathiek? Volgens Cialdini (2009) speelt de fysieke aantrekkelijkheid hierbij een rol. Aan mensen die we er aantrekkelijk uit vinden zien, schrijven we vaak ook andere positieve kenmerken toe, zoals talent, intelligentie en vriendelijkheid. Dit noemen we het halo effect.

Dit effect treedt in verschillende situaties op en zien we o.a. terug in sollicitatieprocedures en juridische kwesties. Terwijl dit toch voorbeelden zijn van situaties waarin het uiterlijk een ondergeschikte rol zou moeten hebben!

Benieuwd hoe sterk jij bent met het beschrijven van de cognities, emoties en gedrag van mensen aan de hand van sociaalpsychologische principes? Bekijk de onderstaande casus en maak de vragen. De antwoorden kun je later bekijken in de proefles.

Casus I

Proefles HBO Toegepaste Psychologie voltijdIlse is op zoek naar een nieuwe camera. Zij is niet echt een ervaren fotograaf, maar zoekt gewoon een handige camera voor op vakantie en verjaardagen.

In de elektronicawinkel wordt Ilse geholpen door een ontzettend aardige jongen van ongeveer dezelfde leeftijd als Ilse. Ze blijken dezelfde opleiding te volgen, wat een toeval!

Ilse besluit de camera te kopen die de jongen aanbeveelt, hoewel deze wel 25 euro boven haar budget is. Met een tevreden gevoel verlaat ze de winkel, wat een leuke service hebben ze hier!

Vragen bij casus I

 1. Welk principe verklaart waarom Ilse deze camera koopt?
 2. Welke aspecten beïnvloeden volgens Cialdini hoe sympathiek we iemand vinden? Meerder antwoorden zijn mogelijk.
  1. Contact
  2. Leeftijd
  3. Vertrouwdheid
  4. Complimenten geven

Theorie II: Het beschrijven hoe een oordeelsvorming tot stand komt

Hoe erg waardeer jij jezelf? Heb je een positief, een negatief of een neutraal oordeel over jezelf?

HBO-opleiding Toegepaste Psychologie voltijdWanneer we ons in een groep bevinden waarin we geaccepteerd worden, dan stijgt onze zelfwaardering. Een situatie waarin we worden uitgesloten heeft daarentegen een negatief effect op onze zelfwaardering.

Deels is onze zelfwaardering dus beïnvloed door de situatie waarin we ons bevinden. Voor een groot deel wordt onze zelfwaardering ook beïnvloed door omgevingsinvloeden uit de kindertijd. Met name de waardering van ouders en leeftijdsgenoten is bepalend voor de manier waarop we op volwassen leeftijd naar onszelf kijken.

De mate van zelfwaardering is bepalend voor het psychisch welzijn. Hoe hoger we onszelf waarderen, hoe minder angsten we ervaren en hoe gelukkiger we zijn.

Een realistisch zelfbeeld is overigens niet bewonderenswaardig; mensen die realistisch naar zichzelf kijken, blijken vaker depressieve gevoelens te hebben. Wanneer je minder vaak denkt aan de eigen tekortkomingen en jezelf een stuk positiever inschat, blijkt dit te leiden tot gelukkige gevoelens.

Test je vaardigheden met de casus op de volgende pagina.

Casus II

Thomas vult in het kader van zijn studie de Zelfwaarderingstest van Rosenberg (1965) in. Hij behaalt een score van 49 punten, een bijna maximale score. Volgens de test betekent dit dat hij een hoge zelfwaardering heeft, in vergelijking met andere Nederlanders.

Zijn docent kijkt echter wat geschrokken naar deze uitslag en suggereert dat Thomas wellicht een narcist is. Thomas wijst dit af, hij heeft gewoon een goed beeld van zichzelf, en dit is terecht. Hij heeft echt geen last van een of andere 'afwijking'.

Vragen

 1. Thomas lijkt op het eerste gezicht een open narcist. Deze bewering is:
  1. Juist
  2. Onjuist

Antwoorden

Bekijk hier je antwoorden van beide casussen.

Casus I

Antwoord 1

Het principe van gelijksoortigheid. Mensen die op ons lijken vinden we sympathieker. De overeenkomsten die Ilse ziet tussen haarzelf en deze jongen leiden tot positieve reacties (dezelfde leeftijd en dezelfde opleiding).

Antwoord 2

De volgende aspecten worden volgens Cialdini beïnvloed:

 1. Contact: herhaald contact kan sympathie vergroten.
 2. Vertrouwdheid: mensen die we vertrouwd vinden, vinden we sympathieker.
 3. Complimenten geven: wanneer iemand ons complimenten geeft vinden we hem sympathieker.

Casus II

Antwoord 1

Juist. Thomas lijkt op het eerste gezicht te voldoen aan de kenmerken van de open narcist. Een open narcist is ijdel en lijkt zichzelf geweldig te vinden. De verborgen narcist lijkt juist bescheiden en onzeker, maar toont in relaties wel zijn gelijk van zichzelf.


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.

Het nieuwe studeren bij NTI


Ervaringen van studenten

Hogeschool NTI heeft al veel studenten geholpen bij het afronden van hun opleiding. Een kleine greep uit de ervaringen van onze huidige studenten. 

testimonialCarieke Pol
“Studeren bij het NTI past precies bij mij. Je hebt zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig, dat wel. Maar als je dat in huis hebt kun je voor de rest vertrouwen op het vakmanschap van het NTI.”

Kaylin Verhulst-Boesten
“Ik vind het zeer prettig om bij het NTI te studeren. De studiestof is duidelijk omschreven en ik kan in mijn eigen tempo werken. Als ik een periode minder tijd heb, studeer ik wat minder en andersom. De praktijkdagen zijn een aanvulling op de leerstof, hier oefen je ook goed met de geleerde theorie. Zeker een aanrader!”

Sebastiaan Dalen
“Ik loop nu tegen het eind van mijn studie en ik moet zeggen dat het mij erg goed bevallen is. Het studieprogramma is prima te doen als je er voldoende aandacht aan geeft. De combinatie studie/werk is mij erg meegevallen. Het is voor mij de perfecte manier van leren. Ik zou het anderen zeker aanbevelen.”


Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt vier keer in het jaar starten met de opleiding HBO Bachelor Toegepaste psychologie voltijd dus zet vandaag nog de eerste stap!

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je studie!

1 / 1